Ο πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, δεσμεύτηκε χθες ότι τόσο η χώρα του όσο και το Σουδάν θα κάνουν ό, τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να αντισταθούν στις «πιέσεις» για τη διαμόρφωση της πολιτικής τους από δυτικά κράτη, τονίζοντας ότι πίσω από αυτές κρύβονται «οικονομικά κριτήρια». Ο ισχυρός άνδρας του Ιράν πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στο Σουδάν.

«Πιέζουν το Σουδάν και το Ιράν. Για ποιο λόγο; Επειδή στεκόμαστε απέναντι στις δυνάμεις της αλαζονείας. Οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη το μόνο που θέλουν είναι να κλέψουν τα πλούτη της Αφρικής. Δε θέλουν ένα ισχυρό Σουδάν και έτσι πίεσαν στη δημιουργία ενός κράτους με βάση το δημοψήφισμα του 2005. Γιατί δε γίνεται παρόμοιο δημοψήφισμα στην Ισπανία. Εδώ υπάρχει το πετρέλαιο», τόνισε στη διάρκεια ομιλίας του στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας, Χαρτούμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 9 Ιουλίου το Ν. Σουδάν ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας το 2005 που τερμάτισε εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος διήρκησε για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, τον περασμένο Ιανουάριο, οι κάτοικοι στο νότιο τμήμα της χώρας θα απαντούσαν σε δημοψήφισμα του κατά πόσο επιθυμούσαν ανεξαρτησία και δημιουργία ενός καινούριου κράτους. Όλες οι περιοχές, με εξαίρεση το πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου τμήμα του Αμπιέι στα σύνορα των δύο χωρών όπου δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, απάντησαν θετικά.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης