Να αποφασίσει για το αν θα γίνει αλλαγή καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο, καλείται σήμερα το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο.

Η συζήτηση για αλλαγή χρήσης του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς τέθηκε εκ νέου στο τραπέζι στις αρχές του Ιουνίου από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του κόμματός του φέρεται να είχε υποστηρίξει πως «Η Αγία Σοφία ως τζαμί μπορεί να συνεχίσει να δέχεται τουρίστες. Όπως συμβαίνει και με το Μπλε Τζαμί. Γι΄ αυτό θα αποφασίσει αποκλειστικά και μόνο το έθνος μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Ερντογάν φέρεται να ανέφερε επίσης: «Στην Αγία Σοφία μπορεί να διαβάζεται και προσευχή, μπορεί να διαβάζεται και το εδάφιο για την Άλωση από το κοράνι». Λίγες μέρες νωρίτερα άλλωστε, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, μέσα στον ναό είχε διαβαστεί η «σούρα του πορθητή», μία μουσουλμανική προσευχή αφιερωμένη στον Μωάμεθ Β’.

Στη σχετική με τη μετατροπή του μνημείου σε ναό γνωμοδότησή του, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει απόρριψη της υπόθεσης, αναφέροντας πως η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους.

Ουσιαστικά, σήμερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας θα αποφασίσει εάν η πράξη του 1934, που μετέτρεπε το τότε τέμενος σε μουσείο, ήταν αντίθετη με το Δίκαιο και αν πρέπει να την ακυρώσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενστάσεις για την αλλαγή της χρήσης του μουσείου της Αγίας Σοφίας έχουν διατυπωθεί τόσο εντός Τουρκίας, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το απόγευμα της Τρίτης, το State Department με ανακοίνωσή του κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Ειδικότερα, σαν βόμβα έσκασε στην Τουρκία η δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για την Αγία Σοφία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, μόλις μία ημέρα πριν την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το αν θα κάνει την Αγία Σοφία τζαμί, καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτηρίου».

Μία μέρα νωρίτερα, ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε αναφερθεί στο ζήτημα λέγοντας:

«Ως μουσείον, η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργή ως τόπος και σύμβολον συναντήσεως, διαλόγου και ειρηνικής συνυπάρξεως λαών και πολιτισμών, αλληλοκατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής διά τον σύγχρονον κόσμον».

Αναφερόμενος σε πρόσφατο σχόλιο διακεκριμένου Τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος επισήμανε ότι την ώρα που ζητείται να επανέλθει η Αγία Σοφία στη λατρεία του Θεού, οι νέοι φαίνεται να στρέφονται περισσότερο και εντονότερα προς την τέχνη και τον πολιτισμό, ο Παναγιώτατος διερωτήθηκε: «Μήπως αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίση όλους; Μήπως πρέπει να στραφώμεν προς τας κοινάς αξίας, προς τα ιδεώδη που ενώνουν τους νέους των δύο θρησκειών, στροφή η οποία θα εξασφάλιζεν ένα καλύτερον μέλλον εις την ανθρωπότητα, αντί να προβάλλωμεν και να επαναφέρωμεν εις το προσκήνιον θέματα που προκαλούν διχοστασίαν και εντάσεις;

»Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας εις τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών εις όλον τον κόσμον εναντίον του Ισλάμ, και η Αγία Σοφία, η οποία, λόγω της ιερότητός της, είναι ένα ζωτικόν κέντρον, εις το οποίον αγκαλιάζονται η Ανατολή με την Δύσιν, θα διασπάση τους δύο αυτούς κόσμους και μάλιστα εις μίαν στιγμήν, κατά την οποίαν η ανθρωπότης, η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορωνοϊού, έχει ανάγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης