Η εκλογή προέδρου της ΕΕ και εκπροσώπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής θα τεθούν επί τάπητος, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι «27» δεν φαίνεται να έχουν ακόμη καταλήξει στα πρόσωπα. Ο προεδρεύων της ΕΕ, Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt, ανακοίνωσε ότι «τα ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολύ περισσότερα από τις ευρωπαϊκές καρέκλες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία την Πέμπτη, υπάρχει η Παρασκευή, το Σάββατο και η Κυριακή», δήλωσε η Σουηδή υπουργός, αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Cecilia Malmström.

Ωστόσο, αρκετοί πολιτικοί αναλυτές, θεωρούν ότι με τη δήλωση αυτή, η σουηδική προεδρία θέλει να πιέσει τους «27» να ελαττώσουν τους προτεινόμενους υποψηφίους, ώστε να καταλήξουν σε μία απόφαση αύριο.

Σε ό,τι αφορά τον Πρόεδρο της ΕΕ, ο γαλλογερμανικός άξονας κλίνει προς τρεις υποψηφίους από την Jean Claude Junckerαποκαλούμενη Benelux. Επικρατέστερος φαίνεται ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Herman Van Rompuy και ακολουθούν ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, αλλά και ο Πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υποψήφιος παραμένει και ο τέως πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Τony Blair.
Για τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, οι επικρατέστεροι προέρχονται από το χώρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Massimo D' AlemaΜετά τη διαφαινόμενη άρνηση του Βρετανού υπουργού εξωτερικών, David Miliband να καταλάβει τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, επικρατέστερος εμφανίζεται ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Massimo D’Alema, ο οποίος, ωστόσο, αντιμετωπίζει την αντίδραση αρκετών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, λόγω της θητείας του στο πάλαι ποτέ Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Διαβάστε επίσης:

Στις 19 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου της Ε.Ε, Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2009, 04:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης