Σήμερα Τετάρτη, στις 11.00 (τοπική ώρα), συνέρχεται στα Σκόπια το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να επικυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το θέμα του ονόματος. Χθες η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ ενέκρινε το σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στη συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιοΤη συμφωνία παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής ο ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της ως «πράξη ευθύνης και πατριωτισμού», έκανε λόγο για «ιστορικές μέρες» για την ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας πως η νέα πολιτική, της ευθύνης και της διαφάνειας, οδηγεί τη χώρα σε ευημερία, μεγαλύτερη σταθερότητα, και ασφάλεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίλυση της διαφωνίας του ονόματος με την Ελλάδα ανέφερε ότι είναι ένας συμβιβασμός, «στον οποίο εμείς και οι Έλληνες φίλοι προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ό, τι είναι σημαντικό για όλους εμάς». Πρόσθεσε, δε, ότι η απόφαση για την επίλυση του θέματος ελήφθη χωρίς πίεση από τις χώρες της Δύσης και τόνισε πως αυτό που κάνουμε σήμερα είναι η θυσία της μυθολογίας προς όφελος της πραγματικότητας.

Μετά την επικύρωση η συμφωνία θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος εντός επτά ημερών θα πρέπει να την υπογράψει. Ανοικτό είναι το σενάριο ο Ιβάνοφ να εξαντλήσει τη διορία και ενδεχομένως να μην υπογράψει, από τη στιγμή που έχει ταχθεί κατά αυτής, δημοσίως.

Η διαδικασία θα επαναληφθεί και θα αποσταλεί εκ νέου στον Ιβάνοφ, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα να ασκήσει δεύτερο βέτο.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO που αντιτίθεται στη συμφωνία έχει καλέσει συγκέντρωση οπαδών του μπροστά στο κοινοβούλιο την ώρα που θα συζητείται εντός της αίθουσας η κύρωσή της.

Το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης Ζάεφ

Η επικύρωση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 28 και 29 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν τη Σύνοδο και μετά την επικύρωση του πλαισίου συμφωνίας από τη Βουλή των Σκοπίων η Ελλάδα θα συναινέσει προφορικά στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ε.Ε., οι οποίες θα ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα στο οποίο έχει καταλήξει η Ε.Ε. και που προβλέπει πως οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων θεωρητικά θα ενταχθούν έως το 2025.

Οι χώρες αυτές κατ’ αρχάς είναι η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η ΠΓΔΜ, η Αλβανία, το Κόσοβο και βεβαίως αν όλα εξελιχθούν ομαλά και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Η διαδικασία θα είναι μακρά και καθόλου εύκολη, αφού ήδη χώρες όπως η Γαλλία και η Αυστρία διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για ισονομία μελών στην Ε.Ε.

Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Ιουνίου και μέχρι την 11η Ιουλίου θα πρέπει να έχει διεξαχθεί στην ΠΓΔΜ το δημοψήφισμα.

Αν η απόφαση των πολιτών είναι θετική, τότε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την 11η Ιουλίου θα προχωρήσει σε πρόσκληση προς την ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Έπειτα και από αυτήν την ενέργεια θα πρέπει να αρχίσουν οι διαδικασίες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται εντός των Σκοπίων και του πολιτικού τους συστήματος για την αλλαγή του προοιμίου του Συντάγματος και των άρθρων εκείνων τα οποία αναφέρονται σε αλυτρωτισμό. Η διαδικασία αυτή, η οποία είναι χρονοβόρα και πολιτικά πολύπλοκη, θα διαρκέσει μερικούς μήνες. Δεν έχει γίνει ακόμη απόλυτα γνωστή η χρονική ρήτρα η οποία έχει προβλεφθεί από το πλαίσιο συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ. Εικάζεται πως η χρονική αυτή ρήτρα είναι διάρκειας 16-18 μηνών.
Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης