Σήμερα η «Μεγάλη Πέμπτη» για την Παλαιστίνη

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 10:39
Σήμερα η «Μεγάλη Πέμπτη» για την Παλαιστίνη
Σε μια ιστορική για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στιγμή, τουλάχιστον 150 κράτη - μεταξύ αυτών και η Ελλάδα - αναμένεται να ψηφίσουν την Πέμπτη στη γενική συνέλευση υπέρ της αναβάθμισης του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής σε «κράτος-παρατηρητή» (σ.σ: από «οντότητα-παρατηρητής» που είχε εισαχθεί το 1974).

Την αναβάθμιση αναμένεται να καταψηφίσουν, εκτός από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, η Γερμανία και ενδεχομένως και ο Καναδάς, ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα να τεθεί βέτο. Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα «Ηaaretz», η αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος-παρατηρητή - μη μέλος του ΟΗΕ - συνιστά πρωτοφανή επιτυχία για τους Παλαιστίνιους. Χθες, μάλιστα, η Αθήνα τάχθηκε επισήμως υπέρ του αιτήματος των Παλαιστινίων.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, η χώρα μας προτίθεται να υπερψηφίσει την αίτηση που κατέθεσε η Παλαιστινιακή Αρχή στον ΟΗΕ για να αναγνωριστεί από τον Οργανισμό ως κράτος με ιδιότητα παρατηρητή. «Η απόφασή μας αυτή είναι συνεπής προς την πάγια θέση αρχής της χώρας μας για την επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος στη βάση των δύο κρατών, ήτοι ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου Παλαιστινιακού κράτους και ενός ισραηλινού, τα οποία θα συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια».

Η Βρετανία εμφανιζόταν θετική - υπό προϋποθέσεις - την Τετάρτη στο αίτημα της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ υπέρ της αναβάθμισης τάχθηκαν -μεταξύ άλλων- η Ρωσία, η Αυστρία, η Ισπανία, η Ελβετία, η Δανία, η Νορβηγία και η Γαλλία.


Διαβάστε επίσης: Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την Παλαιστίνη


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 11:39