Η συζήτηση για το ενδεχόμενο αποπομπής του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τη Γερουσία ξεκινά σήμερα το απόγευμα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) και το αποτέλεσμά της θεωρείται κρίσιμο για το μέλλον της κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό Ενρίκο Λέτα.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Ντάριο Στεφάνο, μιλώντας με δημοσιογράφους τις περασμένες ημέρες είχε εκφραστεί υπέρ της έκπτωσης του πρώην πρωθυπουργού από το αξίωμα του γερουσιαστή, όπως και η πλειοψηφία των 23 μελών της επιτροπής αυτής. Στις προθέσεις του Στεφάνο είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί —με την καθοριστική ψηφοφορία της ολομέλειας της γερουσίας— ως τα μέσα Οκτωβρίου.
Ο μεγιστάνας του Τύπου και ηγέτης της κεντροδεξιάς της Ιταλίας όμως, από την πλευρά του, σκοπεύει να εξασφαλίσει σημαντική αναβολή, βασιζόμενος στην προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οι δικηγόροι του κοινοποίησαν το περασμένο Σάββατο στο κοινοβούλιο. Η λογική στην οποία στηρίζεται η προσφυγή είναι ότι ο νόμος Σεβερίνο, ο οποίος ψηφίσθηκε το 2012 και προβλέπει την αποπομπή των μελών της βουλής και γερουσίας σε περίπτωση οριστικής καταδίκης, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί αναδρομικά για το αδίκημα του Μπερλουσκόνι, το οποίο διαπράχθηκε προγενέστερα, το 2003.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα υπάρχει και μια σειρά εξελίξεων που συνδέονται με το πολιτικό και δικαστικό μέλλον του αρχηγού της ιταλικής κεντροδεξιάς.

Ως την 15η Οκτωβρίου, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να δηλώσει αν εννοεί να εκτίσει την ποινή ενός χρόνου φυλάκισης σε κατ’ οίκον περιορισμό. Νομικοί αποκλείουν ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο να οδηγηθεί σε σωφρονιστικό ίδρυμα , δεδομένου ότι είναι 77 ετών σήμερα. Είναι πιθανό, όμως, πριν από το τέλος του χρόνου, να τεθεί υπό περιορισμό στη βίλα του Άρκορε, κοντά στο Μιλάνο.

Από την άλλη, το εφετείο του Μιλάνου καλείται να προσδιορίσει επακριβώς την διάρκεια την επίσημης στέρησης πολιτικών δικαιωμάτων. Αναμένεται να κυμανθεί από ένα μέχρι τρία χρόνια και μπορεί να αρχίσει να ισχύει —μετά από μια γρήγορη επικύρωση του Αρείου Πάγου— μέσα στους πρώτους μήνες του 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μοιάζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με πολύ σοβαρά εμπόδια που ίσως δώσουν τέλος στην μακρόχρονη κυριαρχία του στην πολιτική. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης όμως, ο Μπερλουσκόνι, πριν εγκαταλείψει το πολιτικό προσκήνιο, θα παίξει όλα τα χαρτιά που θεωρεί ότι έχει στην διάθεσή του. Τις τελευταίες ώρες, μάλιστα, γίνεται επίμονα αναφορά, σε πιθανό αίτημα για συνολική αναθεώρηση της δίκης που αφορά την καταδίκη για φορολογική απάτη σε αγοραπωλησία τηλεοπτικών δικαιωμάτων, έστω και αν οι πιθανότητες να γίνει δεκτό, μοιάζουν ιδιαίτερα περιορισμένες.

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης