Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την επίθεση στο κέντρο του Όσλο και τη δολοφονία δεκάδων νεαρών στην κατασκήνωση στο νησί Ουτόγια, σήμερα Παρασκευή ανακοινώνεται η απόφαση του δικαστηρίου για τον Άντερς Μπρέιβικ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα κριθεί ψυχικά ασθενής ή όχι, κάτι που θα έχει διαφορετικούς –αλλά σε καμία περίπτωση ελαστικούς– όρους κράτησης.

Το πενταμελές δικαστήριο συσκεπτόταν για δύο μήνες για την υπόθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό που αναμένεται με περισσότερο ενδιαφέρον είναι αν θα αποφασίσει τον εγκλεισμό του Μπρέιβικ σε ψυχιατρικό κατάστημα ή σε φυλακή. Ο ίδιος ο Μπρέιβικ είχε δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση κατά μίας πιθανής απόφασης που θα τον θεωρούσε ψυχικά άρρωστο αλλά θα αποδεχτεί ένα εγκλεισμό.

Στις 22 Ιουλίου του 2011 ο Μπρέιβικ πυροδότησε βόμβα που είχε τοποθετήσει σε κεντρικό σημείο του Όσλο δολοφονώντας οκτώ ανθρώπους.

Στη συνέχεια πήγε στο νησί Ουτόγια, όπου και υπήρχε κατασκήνωση του Εργατικού κόμματος, και άνοιξε πυρ κατά όσων βρίσκονταν δολοφονώντας άλλα 69 άτομα, οι περισσότεροι έφηβοι και νέοι. Πάνω από 200 είναι τραυματίες από τις επιθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπρέιβικ παραδέχτηκε ότι οργάνωσε και εκτέλεσε τις δύο ενέργειες. Στη δίκη είπε ότι δεν αναγνωρίζει την εξουσία του δικαστηρίου γιατί αντιπροσωπεύει ένα πολιτικό σύστημα που υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα. Δικαιολόγησε δε τις πράξεις του λέγοντας ότι ήθελε να προστατεύσει τη Νορβηγία από το να την κυριεύσουν οι μουσουλμάνοι.

Όπως επισημαίνει το Associated Press η απόφαση που θα κρίνει τον Μπρέιβικ ψυχικά ασθενή θα τον θέσει σε ισόβια και υποχρεωτική ψυχιατρική φροντίδα.

Αντίθετα, αν κριθεί υγιής, θα τεθεί σε «προληπτική κράτηση» (στη φυλακή Ίλα όπου και βρίσκεται) η οποία μπορεί να παραταθεί όσο χρειαστεί και για όσο ένας κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για την κοινωνία.

Η φυλάκιση στη Νορβηγία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21 χρόνια και –φυσικά– δεν εφαρμόζεται η θανατική ποινή.

Διαβάστε επίσης:
«Ενισχυμένη η Δημοκρατία μετά τις επιθέσεις της 22ας Ιουλίου», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Ιουλίου 2012, 04:27

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης