Κατά την πολύκροτη δίκη του Αμερικανού στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ ο οποίος κατηγορείται για διαρροή πληροφοριών και απόρρητων εγγράφων προς τον ιστότοπο WikiLeaks, ο συνήγορός του ζήτησε την Πέμπτη να αποσυρθούν οι κατηγορίες για εσχάτη προδοσία.

Με αυτό τον τρόπο, ο δικηγόρος του επιχειρεί να επιτύχει, αν ο πελάτης του παραπεμφθεί σε δίκη και καταδικαστεί, να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης μέχρι 30 έτη κι όχι ισόβια, όπως έχουν προτείνει οι εισαγγελικές αρχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως η προκαταρκτική ακρόαση αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στο Φορτ Μιντ του Μέριλαντ, κοντά στην Ουάσινγκτον και σε αυτήν θα καθοριστεί αν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να παραπεμφθεί ο 24χρονος στρατιώτης σε στρατοδικείο.

Ο δικαστής Πολ Αλμάνζα θα ανακοινώσει την απόφασή του στις 16 Ιανουαρίου.

Ο Μάνινγκ βαρύνεται με 22 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της βοήθειας προς τον εχθρό. Θεωρητικά, αν κριθεί ένοχος στη δίκη, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε θάνατο, αλλά οι εισαγγελείς έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν μια τέτοια ποινή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως από τα τέλη του 2010 και για αρκετούς μήνες δημιουργήθηκε μια διπλωματική κρίση εντός των ΗΠΑ, καθώς ο ιστότοπος WikiLeaks και πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χιλιάδες απόρρητα έγγραφα.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης