Στις ΗΠΑ ο Ντέιβιντ Κάμερον

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 11:46
Στις ΗΠΑ ο Ντέιβιντ Κάμερον
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα επισκεφθεί σήμερα τη Βοστώνη, για να ενημερωθεί για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στον Μαραθώνιο. Θα προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, με στόχο τη διαμεσολάβηση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία και τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. -ΗΠΑ.

Στην πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ από τότε που ο Ομπάμα εξασφάλισε δεύτερη προεδρική θητεία, ο Κάμερον θα ενημερωθεί λεπτομερώς από το FBI για την επίθεση στη Βοστώνη και για τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ. Ο Κάμερον αναμένεται επίσης να εκφράσει τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Θέματα διεθνούς διπλωματίας θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της επίσκεψής του και ο Βρετανός ηγέτης προσβλέπει στη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου για την προετοιμασία της διάσκεψης της G8, που θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ιρλανδία τον επόμενο μήνα, καθώς και στο ότι οι δύο ηγέτες --μαζί με τη Ρωσία-- θα συμβάλλουν στην εξεύρεση πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

Η τριήμερη επίσκεψη του Κάμερον θα ξεκινήσει από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσινγκτον και θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, όπου αναμένεται να συμμετάσχει στις συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη με θέμα την επίτευξη συμφωνίας για τους νέους παγκόσμιους αναπτυξιακούς στόχους.

Πριν από την επίσκεψή του, ο Κάμερον είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, για να συζητήσουν για τη συριακή κρίση.

Εκπρόσωπος του γραφείου του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι η συζήτηση αφορούσε στους τρόπους «με τους οποίους η Βρετανία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συνεργαστούν με επιτυχία για τη διοργάνωση ειρηνευτικής διάσκεψης μέχρι τα τέλη του μήνα».


Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2013, 12:55