Συμφωνία φορολογικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και στο Βατικανό υπεγράφη σήμερα, όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Ρέντσι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αφορά στην ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα δύο κράτη, αρχής γενομένης από το 2009.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Αγία Έδρα υπογράφει συμφωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα» τονίζει σε ανακοινωθέν της ιταλική κυβέρνηση.

Παράλληλα, από το Βατικανό υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για ένα νέο, ουσιαστικό βήμα προς τη χρηματοοικονομική διαφάνεια».

Η συμφωνία θα επιτρέψει και τον έλεγχο των καταθέσεων και των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων Ιταλών πολιτών και ιταλικών εταιρειών σε τραπεζικούς οργανισμούς με έδρα το Βατικανό, με ιδιαίτερη αναφορά στην υποχρέωση καταβολής των σχετικών φόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής των κεφαλαίων στην Ιταλία χωρίς την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων.

Στο εν λόγω κείμενο επαναλαμβάνεται, παράλληλα, ότι για τα ακίνητα ιδιοκτησίας του παπικού κρατιδίου, τα οποία βρίσκονται στην ιταλική επικράτεια και δεν χρησιμοποιούνται για δραστηριότητες εμπορικού χαρακτήρα, δεν πρέπει να καταβάλλεται ο φόρος ακινήτων Imu, ο οποίος ισχύει για την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία, σε όλη την Ιταλία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης