Η προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για εκλογές πριν από τα Χριστούγεννα δέχτηκε μεγάλη ώθηση την Τρίτη, όταν το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια εκλογική διαδικασία τον Δεκέμβριο, σχεδόν εξασφαλίζοντας έτσι τις πρόωρες εκλογές.

Ο επικεφαλής του βρετανικού Εργατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε την Τρίτη πως η προϋπόθεση που είχε θέσει το κόμμα του για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε. «Ξεκινάμε την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική πολιτική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που η χώρα μας έχει δει ποτέ» δήλωσε ο Κόρμπιν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτή είναι μία μοναδική ευκαιρία για να οικοδομήσουμε μια χώρα για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Τώρα είναι η ώρα» συνέχισε.

​Τη Δευτέρα, οι βουλευτές της Βρετανίας είχαν απορρίψει τις γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, σε ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έλεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως το να τις υποστηρίξουμε εξαρτάται από το να φύγει από τη μέση το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία» δήλωσε ο Κόρμπιν στο υπουργικό του συμβούλιο. 

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την Ε.Ε. ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί.» συμπλήρωσε.

Αφού το κοινοβούλιο απέρριψε χθες, Δευτέρα, το τρίτο αίτημα του Τζόνσον για εκλογές, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα να περάσει από το νομοθετικό σώμα ένα νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Για να εγκριθεί αυτό το νομοσχέδιο χρειάζεται απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι βουλευτές μπορούν να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο του Τζόνσον. Κόμματα της αντιπολίτευσης συζητούν για το ποια μέρα στις αρχές Δεκεμβρίου είναι η καλύτερη για τη διεξαγωγή των εκλογών και για το αν θα επιτραπεί να ψηφίσουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης