Συμφωνία Κιέβου – αυτονομιστών για την απομάκρυνση των βαρέων όπλων

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015, 12:22
Συμφωνία Κιέβου – αυτονομιστών για την απομάκρυνση των βαρέων όπλων
Συμφωνία για την έναρξη της απομάκρυνσης βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου υπέγραψαν το Κίεβο και οι φιλορώσοι αυτονομιστές, σύμφωνα με Ουκρανό αξιωματικό του στρατού.

«Τα έγγραφα υπεγράφησαν για να ξεκινήσει η απομάκρυνση των βαρέων όπλων από όλη τη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο στρατηγός Ολεξάντρ Ροζμάζνιν.

Αν και κάποια μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτό θα ξεκινήσει ήδη από σήμερα, ο Ροζμάζιν εκτίμησε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς κάτι τέτοιο.

Όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Έντουαρντ Μπασούριν διοικητής των φιλορώσων ανταρτών δήλωσε από την πλευρά του ότι οι αυτονομιστές θα ξεκινήσουν σήμερα τη διαδικασία απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες,
«Το σχέδιο υπεγράφη χθες το βράδυ (…) Ξεκινώντας από σήμερα έχουμε δύο εβδομάδες για να απομακρύνουμε τα βαρέα όπλα», είπε ο Μπασούριν.

Οι πρόεδροι των αυτοανακηρυχθεισών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Ζαχαρτσένκο και του Λουχάνσκ Ίγκορ Πλοτνίσκι υπέγραψαν χθες ένα χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των όπλων, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο των ανταρτών DAN.

Η απομάκρυνση των όπλων περιλαμβάνεται στην ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ 2, που υπεγράφη στις 12 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας.

Η διαδικασία αυτή, που προϋποθέτει την πλήρη παύση των πυρών, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου και να ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, όμως ακόμη δεν έχει αρχίσει εξαιτίας της επίθεσης των ανταρτών στην πόλη Ντεμπάλτσεβε, την οποία κατέλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Τις δύο τελευταίες ημέρες οι μάχες έχουν σχεδόν σταματήσει σε μεγάλο μέρος του μετώπου.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Μινσκ 2, οι δύο πλευρές πρέπει να αποσύρουν «όλα τα βαρέα όπλα», προκειμένου να δημιουργηθεί μια ουδέτερη ζώνη 50 έως 140 χιλιόμετρων.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό πρακτορείο

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015, 12:23