Συμφωνία Κίνας - Ε.Ε. για τα φωτοβολταϊκά

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 13:29
Συμφωνία Κίνας - Ε.Ε. για τα φωτοβολταϊκά
Η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση διευθέτησαν την εμπορική διένεξή τους σχετικά με τις εισαγωγές κινεζικών φωτοβολταϊκών, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο να καθοριστούν ελάχιστες τιμές για τις εισαγωγές στην Ε.Ε. των κινεζικών φωτοβολταϊκών προϊόντων έπειτα από μια διελκυστίνδα έξι εβδομάδων, ανέφερε ο Ντε Χουχτ, ο οποίος έκανε λόγο περί επίτευξης μιας «φιλικής λύσης».

Η συμφωνία απέτρεψε την περαιτέρω κλιμάκωση της παρατεταμένης διμερούς εμπορικής διένεξης, η οποία χαρακτηρίζεται δίχως προηγούμενο, δοθείσης και της υψηλής εμπορικής αξίας των κινεζικών ηλιακών συλλεκτών και γενικότερα των φωτοβολταϊκών.

Η Ε.Ε. είχε κατηγορήσει τις κινεζικές βιομηχανίες κατασκευής φωτοβολταϊκών για ντάμπινγκ στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι κρατικές ενισχύσεις και επιχορηγήσεις στην Κίνα τούς επέτρεπε να πωλούν τα προϊόντα τους σε τιμές κάτω του κόστους στην Ευρώπη, όπως είχε καταγγείλει.

Οι κανόνες αντιντάμπινγκ του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπουν στα κράτη μέλη του ΠΟΕ να προστατεύουν τις εγχώριες βιομηχανίες τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν από τη λήξη της προθεσμίας που είχε ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την 6η Αυγούστου, οπότε και οι Βρυξέλλες θα επέβαλαν τιμωρητικούς δασμούς ύψους 47,6%. Ήδη από τον Ιούνιο είχαν επιβληθεί προσωρινοί δασμοί 11,8%.

«Είμαι ικανοποιημένος για την προσφορά μιας τιμής [εισαγωγής] που υπέβαλαν οι κινεζικές εταιρείες που εξάγουν ηλιακούς συλλέκτες» ανέφερε ο επίτροπος Ντε Χουχτ και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι η συμφωνία αυτή «θα συμβάλλει να βρεθεί μια νέα ισορροπία στην αγορά».

Η παραγωγή ηλιακών συλλεκτών στην Κίνα υπερτετραπλασιάστηκε από το 2009 έως το 2011, ξεπερνώντας το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιουλίου 2013, 13:29