Μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα υπέγραψαν τη Δευτέρα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η κυβέρνηση της χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειας απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Το μνημόνιο υπέγραψαν η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, παρουσία της Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον και του Αζέρου Υπουργού Ενέργειας Παρβίζ Σαχμπάζοβ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία περιλαμβάνει δέσμευση για διπλασιασμό των ποσοτήτων που μεταφέρονται μέσω του Νότιου Διαδρόμου φυσικού αερίου ούτως ώστε, το αργότερο μέχρι το 2027, η ετήσια παράδοση φυσικού αερίου προς την ΕΕ να φτάσει τα τουλάχιστον 20 δις κυβικά μέτρα το χρόνο.

«Δεν επιδιώκουμε μόνο να ενισχύσουμε την υπάρχουσα εταιρική μας σχέση, η οποία εγγυάται σταθερό και αξιόπιστο εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο μέσω του νότιου διαδρόμου μεταφοράς φυσικού αερίου» ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν.

«Θέτουμε επίσης τα θεμέλια μιας μακροπρόθεσμης εταιρικής σχέσης για την ενεργειακή απόδοση και την καθαρή ενέργεια, καθώς επιδιώκουμε και οι δύο να επιτύχουμε τους στόχους της συμφωνίας των Παρισίων» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστεί στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας που θα συναντηθεί στις 19 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Φωτογραφία: European Commission/Christophe Licoppe

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης