Συμφωνία-μαμούθ Τουρκίας-ΗΑΕ για παραγωγή ηλεκτρικού

Συμφωνία-μαμούθ Τουρκίας-ΗΑΕ για παραγωγή ηλεκτρικού
Η Τουρκία υπέγραψε σήμερα, στη διάρκεια επίσημης τελετής, μια διακυβερνητική συμφωνία, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων άνθρακα στη νοτιοανατολική Τουρκία, τα οποία θα τροφοδοτήσουν σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή, η οποία μονογραφήθηκε από την εθνική εταιρία ενέργειας των Εμιράτων TAQA και την τουρκική δημόσια εταιρία ηλεκτρισμού EUAS, αποτελεί τη σημαντικότερη επένδυση που γίνεται από αραβική χώρα στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, διευκρίνισε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επένδυση, μια ουσιαστική επένδυση», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα.

Ο Γιλντίζ εξήγησε πως πρόκειται για τη δεύτερη πιο σημαντική ξένη επένδυση στην Τουρκία στον τομέα της ενέργειας έπειτα από τα δύο προγράμματα κατασκευής πυρηνικών σταθμών, την υλοποίηση του πρώτου από τα οποία ανέλαβε το 2010 η Ρωσία.

Η Άγκυρα διεξάγει συνομιλίες με την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και τον Καναδά για την κατασκευή ενός δεύτερου αντιδραστήρα και θα κάνει γνωστή την απόφασή της ως τα τέλη Ιανουαρίου, είχε ανακοινώσει χθες Τετάρτη ο Γιλντίζ.

Βάσει της συμφωνίας, τα κοιτάσματα άνθρακα της λεκάνης Αφσίν-Ελμπιστάν, που βρίσκεται στη νότια Τουρκία, θα χρησιμοποιηθούν για να τροφοδοτήσουν ηλεκτρικούς σταθμούς των 8.200 μεγαβάτ.

Τα κοιτάσματα άνθρακα του Αφσίν-Ελμπιστάν υπολογίζονται σε 4,4 δισεκατομμύρια τόνους, δηλαδή αποτελούν το 40% των κοιτασμάτων λιγνίτη της Τουρκίας.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου 2013, 15:09