Οι πρόεδροι της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν τη Δευτέρα να εργαστούν για να υπάρξει αποχώρηση στρατευμάτων από τρεις διεκδικούμενες περιοχές ως τα τέλη του Μαρτίου, καθώς και να εφαρμοστεί πλήρως η κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία ως το τέλος της χρονιάς, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τη γαλλική προεδρία μετά το πέρας της τετραμερούς συνόδου κορυφής του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας στο Παρίσι.

Τα μέρη «δεσμεύθηκαν στην πλήρη και διεξοδική εφαρμογή [της συμφωνίας] κατάπαυσης του πυρός» και «την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υποστήριξης της εκεχειρίας πριν εκπνεύσει το έτος 2019», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ακόμη, συμφώνησαν να επιτύχουν «τον στόχο της απόσυρσης δυνάμεων και οπλισμού ως τα τέλη του Μαρτίου του 2020», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων μερών του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύνοδος κορυφής στην οποία οικοδεσπότης ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και στην οποία συμμετείχε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έδωσε την ευκαιρία στους Πούτιν και Ζελένσκι να συναντηθούν για πρώτη φορά. Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας έχει δηλώσει ότι ο τερματισμός του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία είναι κορυφαία προτεραιότητά του.

Στην κοινή ανακοίνωση, γίνεται ακόμη αναφορά στην ανταλλαγή «όλων» των αιχμαλώτων ως το τέλος της χρονιάς, με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τους κρατουμένους τα στοιχεία των οποίων είναι εξακριβωμένα. Στο κείμενο γίνεται επίσης λόγος περί δημιουργίας νέων σημείων διέλευσης στις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των εδαφών που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο Ντονμπάς.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης