Συμφωνία Ρωσίας - Βενεζουέλας για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 17:09
Συμφωνία Ρωσίας - Βενεζουέλας για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού
Η Ρωσία συμφώνησε σήμερα να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Βενεζουέλας μετά τις συνομιλίες στο Κρεμλίνο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του ομολόγου του Ούγκο Τσάβες.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Σεργκέι Κιριγένκο και ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο υπέγραψαν τη συμφωνία για την κατασκευή και λειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Ο Μεντβέντεφ σε δήλωσή του άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ μπορεί να μην χαρούν με αυτή τη συμφωνία, υπογράμμισε όμως ότι είναι ειρηνική.

Νωρίτερα ο Τσάβες είχε δηλώσει πως η Ρωσία, όπως έκανε και η πρώην ΕΣΣΔ, «εργάζεται μαζί με τη Βενεζουέλα για ένα κόσμο χωρίς "ιμπεριαλισμό" τοποθετώντας τον πρώτο λίθο μνημείου στη Μόσχα αφιερωμένου στον εθνικό ήρωα της χώρας του Σιμόν Μπολίβαρ», όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

«Ο Σιμόν Μπολίβαρ, ο στρατηγός που ήταν ηγέτης πολλών κινημάτων ανεξαρτησίας τόσο στη Βενεζουέλα όσο και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ενσάρκωνε ένα μεγάλο όνειρο, ένα σχέδιο ελευθερίας», πρόσθεσε ο Τσάβες.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2010, 17:18