Συμφώνησαν για τις υιοθεσίες παιδιών Ρώσοι και Αμερικανοί

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 11:50
Συμφώνησαν για τις υιοθεσίες παιδιών Ρώσοι και Αμερικανοί
Υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ρωσίας, που ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο σχετικά με τις υιοθεσίες παιδιών, με αποτέλεσμα να επιλύνεται έτσι ένα ακανθώδες θέμα που προβλημάτιζε τους αρμοδίους και των δύο πλευρών.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ' όψιν την ασφάλεια των παιδιών που υιοθετούνται από Αμερικανούς και αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις για την προστασία τους» δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ρώσο ομόλογό της, Σεργκέι Λαβρόφ, για να καταλήξει ότι: «επίσης διασφαλίζει την ύπαρξη διαφάνειας για όλους».

Η Ρωσία πάγωσε τον Απρίλιο του 2010 όλες τις υιοθεσίες παιδιών από αμερικανικές οικογένειες, όταν μία Αμερικανίδα προφανώς «βαρέθηκε» το αγοράκι που υιοθέτησε και το έστειλε πίσω στη Ρωσία…
Έκτοτε, οι δύο χώρες βρίσκονται σε στενή συνεργασία, προκειμένου να καθορίσουν ένα νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιβάλει την ασφαλή υιοθεσία παιδιών από ρωσικές σε αμερικανικές οικογένειες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι μόνο οι υπηρεσίες που έχουν την άδεια της ρωσικής κυβέρνησης θα μπορούν να αναλαμβάνουν τις διαδικασίες υιοθεσίας στη Ρωσία, βάζοντας ουσιαστικά τέλος σε οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται μόνο οι συγγενείς των παιδιών.

Επίσης, η συμφωνία επιβάλλει στη Ρωσία να παρέχει όλες τις πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό και ιατρικό ιστορικό των παιδιών που δίνονται για υιοθεσία. Οι Ρώσοι, επίσης, δεσμεύονται ότι θα παρακολουθούν τις αμερικανικές οικογένειες που υιοθετούν μικρούς Ρώσους.

Ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν τα περισσότερα παιδιά στον κόσμο και ειδικά από τη Ρωσία. Το 2008 υιοθέτησαν περισσότερα από 1.770 παιδιά από τη χώρα αυτή. Το 2010, ο αριθμός μειώθηκε στα 1.079, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011, 11:50