Συμφώνησαν Ομπάμα και Ραχόι

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014, 06:17
Συμφώνησαν Ομπάμα και Ραχόι
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, τόνισαν από κοινού ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενισχύσει τις οικονομίες των δύο πλευρών και θα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την αύξηση του εμπορίου και της ανάπτυξης μεταξύ δύο εκ των μεγαλύτερων οικονομικών πλευρών στον κόσμο», είπε ο κ. Ομπάμα, αναφερόμενος στη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP). «Ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί εντατικές ενέργειες και σοβαρούς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές. Με τον πρωθυπουργό συμφωνήσαμε ότι αξίζει την προσπάθεια», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επαίνεσε τον κ. Ραχόι για την πρόοδο της ισπανικής οικονομίας, δεδομένης της οικονομική κρίσης, δηλώνοντας ότι αισθάνεται αισιόδοξος τόσο για την ανάκαμψη της Ισπανίας όσο και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ανεργία, που έχει φτάσει στο 25% στην Ισπανία και στο 6,7% στις ΗΠΑ, παραμένει «μια τεράστια πρόκληση» και για τις δύο χώρες.

Από την πλευρά του ο κ. Ραχόι, κατά την πρώτη του επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα στηρίξει την εμπορική συμφωνία. Τόνισε ότι το 0,3% της ανάπτυξης που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο αποτελεί ένα ακόμα αισιόδοξο σημάδι για την Ισπανία.

«Το επόμενο έτος, η Ισπανία θα σημειώσει ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με αποφασιστικότητα, επιμονή και θάρρος και είμαι σίγουρος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ισπανών αντιλαμβάνεται πως αυτή η προσπάθεια ήταν απαραίτητη και ότι θα έχει αντίκτυπο στο μέλλον», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014, 06:19