«Σημείο μηδέν» το Χαλέπι

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012, 10:21
«Σημείο μηδέν» το Χαλέπι
Σφοδρές μάχες μαίνονται από το πρωί στο Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, όπου οι αντάρτες οχυρωμένοι σε συνοικίες προβάλλουν μεγάλη αντίσταση στις επιχειρήσεις του στρατού, όπως αναφέρουν ακτιβιστές.

Σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν το πρωί σε όλη τη χώρα, την επομένη μιας ημέρας βίαιων επεισοδίων με 168 νεκρούς - 94 αμάχους, 33 αντάρτες και 41 στρατιώτες.

Βίαιες συγκρούσεις σημειώνονταν το πρωί της Κυριακής, κυρίως στις συνοικίες Μπαμπ αλ-Τζαντίντ, Ζάχρα και Αρκούμπα, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, διευκρινίζοντας ότι «εκρήξεις ακούγονταν την ώρα που πολεμικά αεροσκάφη πετούσαν πάνω από την πόλη».

Οι μάχες είχαν σταματήσει χθες το απόγευμα στο Χαλέπι μετά την έφοδο του συριακού στρατού νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ο οποίος με την υποστήριξη ελικοπτέρων βομβάρδισε συνοικίες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών σε αυτή την πόλη των 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το νέο αυτό μέτωπο άνοιξε 20 Ιουλίου και η έφοδος άρχισε μετά την άφιξη των στρατιωτικών ενισχύσεων στην πόλη.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής μεσολαβητής για τη Συρία Κόφι Αναν εκφράζει την έντονη ανησυχία του για «επικείμενη μάχη» στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε χθες βράδυ στη Γενεύη.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012, 13:54