Συμπλοκές πολιτών – KFOR στο Βόρειο Κόσοβο

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011, 21:59
Συμπλοκές πολιτών – KFOR στο Βόρειο Κόσοβο
Επτά πολίτες και τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκών Σέρβων κατοίκων του Βορείου Κοσόβου με άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR), κοντά στη συνοριακή διάβαση Γιάρινιε.

Ο διευθυντής του κέντρου Υγείας της Μιτρόβιτσα, όπου διακομίστηκαν οι τραυματίες, Μίλαν Γιακόβλεβιτς, δήλωσε ότι τα τραύματα των πολιτών προκλήθηκαν από πυροβόλα όπλα και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν οι τραυματίες για την αφαίρεση βλημάτων.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, καταδίκασε τη χρήση βίας κατά των Σέρβων πολιτών και ζήτησε από τους στρατιώτες της KFOR να τηρήσουν ουδετερότητα, όπως επιβάλλεται από τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε., και να μη συγκρούονται με τους πολίτες. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Σέρβους του Βορείου Κοσόβου να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να μην απαντούν στις προβοκάτσιες, όπως ανέφερε, της KFOR.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το πρωί, όταν η KFOR απέκλεισε οδική αρτηρία που χρησιμοποιούν οι Σέρβοι ως εναλλακτική διαδρομή που συνδέει τις σερβικές πόλεις στο Βόρειο Κόσοβο με την κυρίως Σερβία. Οι Σέρβοι αντιδρώντας άρχισαν να πετροβολούν τους στρατιώτες της KFOR, οι οποίοι απάντησαν με τη χρήση βίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της KFOR, Γκάι Γκούτενογκ, ανέφερε ότι οι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν, όταν απειλήθηκε η ζωή τους. Ο Γκάι Γκούτενογκ επιβεβαίωσε ότι τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που πέταξαν εναντίον τους διαδηλωτές.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2011, 22:04