Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα των Ρομά, η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Dunja Mijatović, επισημαίνει, με σημερινή της δήλωση από το Στρασβούργο, ότι οι Ρομά που ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στην σημερινή πανδημία του COVID-19!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολλά μέρη της Ευρώπης, οι Ρομά εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και αποχέτευση και αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή κρίσιμων μέτρων υγιεινής όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ενώ είναι επίσης απίθανο τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, σημειώνει χαρακτηριστικά η Επίτροπος.

Οι κυβερνήσεις σε ορισμένες χώρες, όπως η Σλοβακία, ζήτησαν από τις τοπικές αρχές να παρέχουν σε οικισμούς Ρομά απεριόριστη πρόσβαση στο νερό. Αυτά τα βασικά μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών και περιφερειακών αρχών, σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης όπου οι Ρομά δεν έχουν πρόσβαση στα ύδατα και στις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής.

Όπως αναφέρει η Επίτροπος, ένα επιπλέον ζήτημα ανησυχίας είναι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη ατόμων που ζουν σε ανεπίσημους και διαχωρισμένους οικισμούς, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο, ειδικά για πολλούς Ρομά που δεν έχουν ακόμη έγγραφα ταυτότητας και για τους οποίους δεν υπάρχει κάλυψη ασφάλισης υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί Ρομά στην παρούσα κρίση είναι, όπως υπογραμμίζει η Επίτροπος, η απώλεια πηγών ημερήσιου εισοδήματος και η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες συχνά έγιναν δυσκολότερες με τα μέτρα απομόνωσης.

Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε απόγνωση τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην ικανοποίηση ακόμη και των πιο βασικών αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής τους, καταλήγει η Επίτροπος.

 Την ίδια ώρα η Επίτροπος διαπιστώνει ότι οι Ρομά έγιναν αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος της ομιλίας μίσους σε διάφορα μέρη στο πλαίσιο της πανδημίας του COVID-19.

Στη Βουλγαρία, για παράδειγμα, οι πολιτικοί και μερικά μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν στους Ρομά ως απειλή για τη δημόσια υγεία και ζήτησαν ειδικά μέτρα που στοχεύουν σε αυτή τη βάση. Οι τοπικές αρχές δημιούργησαν αστυνομικούς σταθμούς ελέγχου των οικισμών των Ρομά για να επιβάλουν μέτρα απομόνωσης και, σε ένα μέρος, έστησαν έναν φράκτη γύρω από έναν οικισμό Ρομά για τον καλύτερο έλεγχο των κινήσεων.

Παρόλο που μπορεί να δικαιολογηθεί στις παρούσες συνθήκες η τήρηση των κανόνων περί περιορισμού, δεν μπορούν να εφαρμοστούν επιλεκτικά στους ανθρώπους, ούτε πλήρως ούτε μερικώς, με βάση την εθνικότητα.

Η Επίτροπος, τέλος, καλεί τις κυβερνήσεις να εκδώσουν και να εφαρμόσουν σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων που να διασφαλίζουν ότι οι Ρομά επωφελούνται από το ίδιο επίπεδο πληροφόρησης με τους άλλους και από την πρόσβαση στη βασική υγιεινή – πρώτα από όλα καθαρό νερό – προκειμένου να προετοιμαστούν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης