Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης

Δίνοντας, πριν λίγο, στην δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της, η Επιτροπή Lanzarote του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπιστώνει ότι, τα περισσότερα από τα 47 κράτη-μέλη του Οργανισμού, αδιαφορούν για την εφαρμογή συστάσεων, που θα μπορούσαν να γλυτώσουν τα προσφυγόπουλα από την σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση εξετάζεται το πώς αντέδρασαν 41 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις συστάσεις που απηύθυνε η Επιτροπή το 2017,  για την προστασία των παιδιών που πλήττονται από την κρίση των προσφύγων από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά η Επιτροπή είχε συστήσει ιδιαίτερα, την αποτελεσματική εξέταση όλων των ατόμων που, από τα επαγγέλματά τους, έχουν τακτική επαφή με τα προσφυγόπουλα, για το ενδεχόμενο καταδίκης τους, για πράξεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Δυστυχώς, όπως διαπιστώνεται, μόνον οκτώ από τα 41 κράτη που συμμετείχαν στην έρευνα (Φινλανδία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβενία, Σουηδία και Ουκρανία), εφάρμοσαν αυτή την σύσταση και μόνον εν μέρει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Οι διαδικασίες εξέτασης, σε αυτά τα κράτη είτε δεν υπάρχουν είτε εφαρμόζονται μόνο σε ένα περιορισμένο φάσμα επαγγελμάτων και συχνά δεν είναι υποχρεωτικές, αναφέρεται στην έκθεση.

Τονίζεται, ακόμη πως, από το 2017, τα ευρωπαϊκά κράτη κλήθηκαν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κατάχρησης ή εκμετάλλευσης των προσφυγόπουλων σε περίπτωση οικογενειακής επανένωσης.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση στην Μολδαβία και την Βόρεια Μακεδονία, όπου διαπιστώθηκαν βασικές ελλείψεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης