«Όταν αντιμετωπίζουν δύσκολες προκλήσεις, μπορεί να είναι δελεαστικό για τα κράτη να εξετάσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα, πρέπει να συμβεί το αντίθετο. Όταν οι καιροί γίνονται δύσκολοι, χρειάζεται περισσότερο να υπερασπιστούμε και να τηρήσουμε το μοναδικό σύστημα αξιών που έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία 70 χρόνια».

Τα παραπάνω σημειώνει η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μαρίγια Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς, σε δήλωσή της ενόψει της αυριανής Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως επισημαίνει η ίδια, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις», ωστόσο προσθέτει ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου βρίσκονται υπό σημαντική πίεση. Τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας, όπως ενσωματώνονται στη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και να διασφαλίσουμε την ταχεία και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου».

Ενόψει της Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Συμβούλιο της Ευρώπης δημοσιεύει σήμερα μια διευρυμένη έκδοση του διαδραστικού του ιστοτόπου αναδεικνύοντας τον αντίκτυπο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο ιστότοπος παρέχει περίπου 175 παραδείγματα αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι οποίες μετά την εφαρμογή τους από τα κράτη μέλη, συνέβαλαν σε σημαντικές θετικές αλλαγές για τους ενδιαφερόμενους και ευρύτερα για την κοινωνία.

Ο ιστότοπος είναι διαθέσιμος εδώ: https://www.coe.int/en/web/impact-convention-human-rights/#/

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης