Ένας στενός σύμβουλος της οικογένειας Καντάφι στην Τρίπολη, ο οποίος επισκέφθηκε την οικογένειά του στο Λονδίνο, αναχώρησε κομίζοντας ένα «ισχυρό μήνυμα» της βρετανικής κυβέρνησης προς το καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ ήρθε στη Βρετανία για να δει την οικογένειά του και επωφεληθήκαμε από την ευκαιρία για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η πηγή αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα το πρωί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Φόρεϊν Όφις δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πάντως ότι «σε όλες τις επαφές που έχουμε, λέμε ξεκάθαρα ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν, ο Μοχάμεντ Ισμαήλ πέρασε αυτή την εβδομάδα μερικές ημέρες στο Λονδίνο και συναντήθηκε με βρετανούς αξιωματούχους πριν επιστρέψει στην Τρίπολη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και το BBC, ο Μοχάμεντ Ισμαήλ εστάλη στο Λονδίνο για να επιχειρήσει να βρει μια θύρα εξόδου για το Λίβυο ηγέτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Τάιμς, από την πλευρά τους, κάνουν λόγο για μια απλή «οικογενειακή επίσκεψη», με την ευκαιρία της οποίας η βρετανική κυβέρνηση του ανέθεσε να μεταφέρει ένα μήνυμα στον συνταγματάρχη Καντάφι.

Επικαλούμενη ανώνυμη πηγή στους κόλπους της βρετανικής κυβέρνησης, η Γκάρντιαν είχε διευκρινίσει ότι η μυστική συνάντηση δεν είναι παρά μόνο μία από αυτές που έχουν οργανωθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Μοχάμεντ Ισμαήλ περιγράφεται ως πρόσωπο – κλειδί του περιβάλλοντος του Σάιφ αλ-Ισλάμ και εκπροσώπησε την Τρίπολη σε διαπραγματεύσεις αγοράς οπλισμού, σύμφωνα με διπλωματικά τηλεγραφήματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Η πληροφορία έγινε γνωστή την επομένη της διαφυγής του πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα, ο οποίος έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στο μικρό αγγλικό αεροδρόμιο του Φάρνμπορο, έπειτα από μια μυστηριώδη «48ωρη ιδιωτική επίσκεψη» στην Τυνησία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Φόρεϊν Όφις, ο Μούσα Κούσα ανακρίνεται από πολλούς βρετανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων διπλωματών που ήταν προηγουμένως τοποθετημένοι στη βρετανική πρεσβεία στην Τρίπολη.

Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με 10 υψηλόβαθμους λίβυους αξιωματούχους που θα μπορούσαν να αυτομολήσουν όπως ο Μούσα Κούσα, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ιντιπέντεντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης