Συναγερμός για τον Σηκουάνα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016, 12:28
Συναγερμός για τον Σηκουάνα
Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι, καθώς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα σπίτια και δημόσια κτήρια από πλημμυρικά φαινόμενα, μία εβδομάδα πριν από την έναρξη του Euro 2016.

Λουκέτο στο Μουσείο του Λούβρου - «Μετακομίζουν» αριστουργήματα καλλιτεχνών


Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα παραμείνει κλειστό σήμερα, Παρασκευή, καθώς για προληπτικούς λόγους απομακρύνονται πολύτιμα έργα τέχνης που απειλούνται από τις πλημμύρες.

Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι, καθώς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα έχει ανέβει επικίνδυνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα σπίτια και δημόσια κτήριαΤο Λούβρο, ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία του κόσμου, το οποίο στεγάζει αριστουργήματα όπως η Μόνα Λίζα και αμύθητης αξίας αιγυπτιακά αρχαία, εδρεύει κοντά στο ποτάμι.

Για τον λόγο αυτόν η διοίκησή του έλαβε επείγοντα μέτρα, που κρίθηκαν απαραίτητα μετά τις καταρρακτώδεις βροχές που έχουν διαρκέσει πολλές ημέρες στη γαλλική πρωτεύουσα.

Το Μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε εφαρμογή τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν τη μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

«Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε έργα που βρίσκονται σε χώρους ευάλωτους σε πλημμύρισμα σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα» είπε το Λούβρο σε ανακοίνωσή του.

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο επίπεδο και ο ποταμός υπερχείλισε σε ορισμένα σημεία, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Το Μουσείο Ορσέ ανακοίνωσε ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιο «ευάλωτων θησαυρών» του στα ψηλότερα πατώματα, σε περίπτωση που η στάθμη του Σηκουάνα ανέβαινε πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν σήμερα τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Και τα δύο μουσεία έχουν οργανώσει δοκιμαστικά σχέδια εκκένωσης εφέτος για τις πλημμύρες. Σε μια τέτοια άσκηση τον Μάρτιο, το Λούβρο εκκένωσε όλο τον υπόγειο χώρο της νέας ισλαμικής του πτέρυγας σε μία μέρα.

Το Ορσέ έχει ήδη μεταφέρει πολλά από τα αποθηκευμένα έργα του εκτός μουσείου και δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει γεννήτρια για επείγουσες ανάγκες στην οροφή του, σε περίπτωση που οι πλημμύρες επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση του κτηρίου.


Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016, 12:28