Oι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, μετά την φονικότερη επίθεση με πυροβολισμούς, που καταγράφηκε σε αμερικανικό έδαφος.

To Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο, μέσω του πρακτορείου Amaq, που πρόσκειται στην οργάνωση, υποστηρίζοντας πως ο δράστης ήταν δικός του μαχητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγα λεπτά πριν από το μακελειό, σύμφωνα με διάφορες πηγές των αρχών, 29χρονος Ομάρ Ματίν είχε τηλεφωνήσει στην αστυνομία για να εκφράσει την πίστη του στον ηγέτη του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 

Το περιστατικό, με τουλάχιστον 50 νεκρούς και 53 τραυματίες, χαρακτηρίζεται ένα από τα χειρότερα περιστατικά μαζικής επίθεσης στην ιστορία των ΗΠΑ και τόσο το Ορλάντο όσο και η ευρύτερη πολιτεία της Φλόριντα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

Ομπάμα: Τρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους το μακελειό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεσίστια κυματίζει η σημαία στον Λευκό ΟίκοO Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε το μακελειό στο Ορλάντο της Φλόριντας κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, (καμία ενέργεια) μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε», σε μια σύντομη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι στο Ορλάντο και τόνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών.

Συναγερμός σήμανε το ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Ορλάντο της Φλόριντα όταν ένοπλος εισέβαλε σε γκέι μπαρ, θέτοντας υπό ομηρία πολλούς θαμώνεςΗ επίθεση

Συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Κυριακής (τοπική ώρα) στο Ορλάντο της Φλόριντα, όταν ένοπλος εισέβαλε σε γκέι μπαρ, θέτοντας υπό ομηρία πολλούς θαμώνες.

Ο ένοπλος εισέβαλε στο μπαρ «Pulse» και απείλησε τους παρευρισκομένους με όπλο, ενώ πληροφορίες ανέφεραν ότι ενδεχομένως ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί και διαπραγματευτές προκειμένου να τον πείσουν να παραδοθεί.

Αργότερα έγινε γνωστό πως οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη στην περιοχή. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης πυροβολούσε αδιακρίτως εντός του μπαρ, σκοτώνοντας 50 άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον 53 ανθρώπους.

Ο ένοπλος, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που έκαναν αναρτήσεις μέσω διαδικτύου, ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. Οι χειριστές της ιστοσελίδας του μπαρ στο Facebook έγραψαν τα εξής: «Βγείτε όλοι έξω από το Pulse και τρέξτε!».

Μιλώντας στο AFP, αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας ανέφερε: «Υπάρχουν τραυματισμοί, δεν είμαι σίγουρος αν υπάρχουν νεκροί αυτή τη στιγμή». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίθεση είχε ρατσιστικά κίνητρα. 

Λίγο πριν από τις 13.00 (ώρα Ελλάδας) οι αρχές ανακοίνωσαν ότι δράστης έπεσε νεκρός, από ανταλλαγή πυρών με τους αστυνομικούς εντός του κλάμπ.

Αμερικανός υπήκοος ο δράστης

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ μέσα σε γκέι κλαμπ του Ορλάντο και κατόπιν κράτησε ομήρους τους θαμώνες ονομαζόταν Ομαρ Ματίν (Omar Saddiqui Mateen) και ήταν Αμερικανός υπήκοος, αφγανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με το CBS News, ο 29χρονος Ματίν διέμενε στο Πορτ Σεντ Λούσι της Φλόριντας και δεν είχε ποινικό μητρώο. Οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία και αν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί.

Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει τα ψηφιακά ίχνη του δράστη, προκειμένου να εντοπιστούν διασυνδέσεις με ακραίες οργανώσεις ή ακόμη και στοιχεία που θα δείξουν αν είχε συνεργούς στη διοργάνωση της πράξης του.

Μαρτυρίες-σοκ

Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο, όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν. «Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες, αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.

«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς, νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.

Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ, όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

«Απλά έπεσα στο έδαφος και βγήκα έρποντας έξω. Κόσμος προσπαθούσε να βγει για να γλυτώσει από το πίσω μέρος του νυχτερινού κέντρου» σημείωσε ο 32χρονος. «Βοήθησα κάποιον που είχε πέσει στο έδαφος. Δεν είμαι σίγουρος εάν ήταν νεκρός ή ζωντανός».

Ζήτησε να ενημερώνεται συνεχώς ο Ομπάμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση στο κλαμπ του Ορλάντο από τη σύμβουλό του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεότερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση «να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια» στις τοπικές αρχές.

«Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει: «Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων».


Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016, 10:47

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης