Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στη Νέα Υόρκη έπειτα από την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην περιοχή Τσέλσι στο Μανχάταν και τον εντοπισμό ενός ύποπτου μηχανισμού σε κοντινή απόσταση.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για σκόπιμη ενέργεια, επισημαίνοντας ότι το σημείο της έκρηξης ερευνάται ως σκηνή εγκλήματος.​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, οι τραυματίες έχουν φθάσει τους 29, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένα παιδί 8 ετών. Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και περιπολικά έσπευσαν επί τόπου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για διαρροή υγραερίου, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες ενδείξεις από τον τόπο του συμβάντος δείχνουν εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος ήταν τοποθετημένος σε κάδο απορριμμάτων και πυροδοτήθηκε λίγο μετά τις 20.30 το βράδυ (τοπική ώρα). Όπως μετέδωσε το MSNBC, κάμερα ασφαλείας έχει καταγράψει έναν άνδρα να αφήνει ένα αντικείμενο στον κάδο απορριμμάτων, έξω από το κατάστημα «King David Gallery» (γυαλικά και είδη διακόσμησης) στην 23η οδό ανάμεσα στην 6η και 7η λεωφόρο.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο έκανε λόγο για «σκόπιμη ενέργεια», επισημαίνοντας ότι το σημείο της έκρηξης ερευνάται ως σκηνή εγκλήματος. Το Τσέλσι είναι μία από τις πιο πολυσύχναστες συνοικίες του Μανχάταν και συγκεντρώνει αρκετό κόσμο τα Σαββατοκύριακα, καθώς εκεί βρίσκονται πολλά μπαρ και εστιατόρια. Η έκρηξη στη Νέα Υόρκη σημειώνεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, όπου το θέμα της ασφάλειας (ελέω Ισλαμικού Χαλιφάτου) βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των υποψήφιων προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον.

Η στιγμή της έκρηξης στο Μανχάταν

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 
Η έκρηξη όπως έχει καταγραφεί από το εσωτερικό καταστήματος

Εντοπίστηκε χύτρα ταχύτητας με καλώδια

Όπως έγινε γνωστό, λίγη ώρα αργότερα εντοπίστηκε σε κοντινή απόσταση μια χύτρα ταχύτητας με καλώδια να βγαίνουν από το εσωτερικό της και μια συσκευή που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο να είναι κολλημένη με μονωτική ταινία πάνω στο μαγειρικό σκεύος.

Η χύτρα ταχύτητας με τα καλώδιαΕπί τόπου εστάλη ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση του μηχανισμού. Ο εντοπισμός της χύτρας ξύπνησε μνήμες από τα αιματηρά γεγονότα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης, όταν τα αδέλφια Τσαρνάεφ είχαν σκορπίσει τον θάνατο χρησιμοποιώντας παρόμοιους εκρηκτικούς μηχανισμούς μέσα στους οποίους είχαν τοποθετήσει καρφιά και μεταλλικά θραύσματα (Απρίλιος 2013).

Τόσο το σημείο όπου βρέθηκε ο μηχανισμός όσο και ο τόπος της έκρηξης έχουν αποκλειστεί από πάνοπλους αστυνομικούς, την ώρα που συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Το ρομπότ

Για το εν λόγω μαγειρικό σκεύος με τα καλώδια ο επικεφαλής της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έγραψε στο Twitter πως ένας «πιθανός δεύτερος μηχανισμός (με εκρηκτικά) έχει εντοπιστεί». Αρκετή ώρα αργότερα, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο για την ύπαρξη ενός τρίτου ύποπτου μηχανισμού κοντά στο σημείο της πρώτης έκρηξης, κάτι για το οποίο όμως δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση από τις αρχές της πόλης.

Δείτε εικόνες από το Μανχάταν

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης