Συναγερμός στην Αργεντινή για την ηφαιστειακή τέφρα από τη Χιλή

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 10:15
Συναγερμός στην Αργεντινή για την ηφαιστειακή τέφρα από τη Χιλή
Το γιγάντιο νέφος τέφρας, που από το περασμένο Σάββατο αναδύθηκε απ' το ενεργοποιημένο, ύστερα από περίπου μισό αιώνα, ηφαίστειο Puyehue στη Νότια Χιλή, κρατά σε κατάσταση συναγερμού σήμερα τις Αρχές αρκετών πόλεων της Παταγονίας, στην Αργεντινή.

Συγκεκριμένα, τα αεροδρόμια στο Σαν Μαρτίν ντε λος Άνδες, στο Ζουνίν ντε λος Άνδες, στην Πιέδρα ντελ Αγουΐλα, στο ελ Μπολσόν, στη Βίλα Λα Ανγοστούρα ε Τραφούλ, τέλος στη Μπαρίλος, πολύ κοντά σε ισάριθμα θέρετρα που απέχουν συγκριτικά λίγο απ' τη Χιλή, παραμένουν εκτός λειτουργίας.

Κλειστό προς το παρόν, όμως, είναι και το αεροδρόμιο της Μπαχία Μπλάνκα, στις ακτές του Ατλαντικού, που βρίσκεται 680 χλμ. νότια του Μπουένος Άιρες. Επίσης, έχει δοθεί εντολή από τις τοπικές αρχές μέχρι νεωτέρας να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο Ρόουσον, στο Τρέλιου, στο Πουέρτο Μαδρίν, όλες πόλεις στις ακτές του Ατλαντικού.

«Είμαστε δέσμιοι των μετεωρολογικών συνθηκών, παραμένουμε σε κατάσταση συναγερμού» τόνισε ο δήμαρχος της ορεινής Μπαρίλος, Μαρσέλο Κασκόν, μιας τοποθεσίας που είναι μόλις 100 χλμ. ανατολικά του ενεργοποιημένου ηφαίστειου. Λόγω της εγγύτητας με τον ηφαιστειακό κρατήρα, οι κάτοικοι του θερέτρου έλαβαν τις οδηγίες, «να έχουν τα παράθυρα και τις πόρτες των σπιτιών κλειστές και να αποφεύγουν τις εξόδους».

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011, 10:15