Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, έναν από τους πρωταγωνιστές του «πολιτικού δράματος» που οδήγησε στη γερμανική ενοποίηση πριν από 25 χρόνια.

Η συνάντηση έγινε στη σκιά μιας νέας σύγκρουσης που απειλεί τους δεσμούς μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι στις επετειακές τελετές, που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, ο Γκορμπατσόφ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο. Μάλιστα έγινε πρωτοσέλιδο για την έντονη κριτική που άσκησε στη Δύση, προειδοποιώντας την ότι μια νέα μορφή του «Ψυχρού Πολέμου» είναι δυνατόν να ξεκινήσει με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Μια ημέρα αργότερα, τη Δευτέρα, ο Γκορμπατσόφ είχε συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας «πίσω από κλειστές πόρτες, χωρίς φωτογράφους ή δημοσιογράφους».

Κανείς δεν κλήθηκε προκειμένου να μάθει τι συζήτησαν οι δύο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι πολύ πιθανό να έχουν μιλήσει για την κατάσταση στην Ουκρανία», σχολίασε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ. «Διαφορές υπάρχουν ενδεχομένως σε σχέση με το πώς οι δύο ηγέτες αξιολογούν το συγκεκριμένο θέμα».

Ο 83χρονος σήμερα Γκορμπατσόφ πιστώνεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε στο «άνοιγμα» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, δηλαδή, της κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας, στον δυτικό γείτονά της, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας, πριν από 25 χρόνια.

Και όπως λέει ο Ζάιμπερτ η Μέρκελ – που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία – δεν δίστασε να εκφράσει ξανά και ξανά επαίνους για τη συμβολή του Γκορμπατσόφ.

«Εμείς στη Γερμανία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις υπηρεσίες του στην εποχή της γκλάσνοστ και της περεστρόικα, τις υπηρεσίες του στον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου, η οποία επέτρεψε στο έθνος μας να επανενωθεί με ειρήνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης