O πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ανακοίνωσε σήμερα η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η συνάντηση, η οποία θα διεξαχθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, θα είναι η πρώτη διμερής μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού και του Ιρανού προέδρου, μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν, το 1979.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κάμερον θα επιδιώξει με την ευκαιρία αυτή να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στον διεθνή συνασπισμό κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο. Το Ιράν έχει ήδη απορρίψει αμερικανική πρόταση συνεργασίας για τον σκοπό αυτό.

Οι σχέσεις Βρετανίας και Ιράν, το οποίο επί μακρόν ήταν απομονωμένο λόγω των εντάσεων που προκαλούσε το πυρηνικό του πρόγραμμα, αναθερμάνθηκαν σιγά σιγά μετά το κλείσιμο της βρετανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη έπειτα από την έφοδο διαδηλωτών στη διπλωματική αποστολή το 2011. Ο Κάμερον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφασή του να καταδιώξει τους τζιχαντιστές «όσο χρόνο και αν χρειαστεί».

Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση ευθύνεται για τη δολοφονία ενός Βρετανού εργαζομένου σε ανθρωπιστική οργάνωση. Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ελέγχει εκτεταμένα εδάφη στο Ιράκ και στη Συρία, όπου έχει σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους. Η προέλασή του τις τελευταίες ημέρες στη βορειοανατολική Συρία έχει προκαλέσει την έξοδο τουλάχιστον 130.000 ανθρώπων, κυρίως Κούρδων, οι οποίοι έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, που διεξάγουν αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου, βομβαρδίζουν για πρώτη φορά από το πρωί, μαζί με αραβικές συμμαχικές χώρες, θέσεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία.

Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης