Συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του είχε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζον Κέρι, προκειμένου να συναντήσουν για την εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Κέρι και Ζαρίφ συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το State Department.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν επίσης στην κρίση στη Συρία και τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος.

Όπως ανέφερε στέλεχος του State Department η συνάντηση, που γνωστοποιήθηκε ότι θα γινόταν την τελευταία στιγμή καθώς δεν περιλαμβανόταν στο επίσημο πρόγραμμα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, πραγματοποιήθηκε περί τις 17:00 στα ΗΕ.

Το Ιράν και οι ΗΠΑ είχαν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις το 1980, μετά την κρίση των ομήρων, μερικούς μήνες έπειτα από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ωστόσο οι διμερείς σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τη σύναψη της συμφωνίας της 14ης Ιουλίου στη Βιέννη ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια των 20 μηνών που διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αυτή, η οποία χαρακτηρίστηκε ιστορική, οι Κέρι και Ζαρίφ συναντώνταν και μιλούσαν τηλεφωνικά πολύ συχνά και έχουν αποκτήσει ορισμένη οικειότητα.

Στους διαδρόμους του ΟΗΕ ο Ζαρίφ διασταυρώθηκε τη Δευτέρα κατά τύχη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο άνδρες έσφιξαν τα χέρια, γεγονός που αντιμετώπισαν με οργή Ιρανοί κοινοβουλευτικοί.

Οι Ομπάμα και Κέρι κάλεσαν αυτή την εβδομάδα το Ιράν να συνεργαστεί στις προσπάθειες να επιτευχθεί μια διευθέτηση της σύρραξης στη Συρία. Η Τεχεράνη θεωρείται ότι είναι ένας από τους κυριότερους υποστηρικτές της Δαμασκού.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης