Τετ α τετ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε σήμερα, στο Πεκίνο, κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα όπως το ουκρανικό, το Ιράν και η Συρία.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Μπερναντέτ Μίχαν, «σε τρεις διαφορετικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, για περίπου 15 με 20 λεπτά συνολικά, ο πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) «αφορούσαν το Ιράν, τη Συρία και την Ουκρανία» πρόσθεσε η εκπρόσωπος, την ώρα που στρατιωτικές ασκήσεις εγείρουν φόβους για μια επανάληψη του πολέμου στο Ντονέτσκ, προπύργιο των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

Σε ενημέρωση του Τύπου στο Πεκίνο σήμερα το πρωί ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του προέδρου Ομπάμα, τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «είναι βαθύτατα ενοχλημένες από τις ενέργειες της Ρωσίας».

«Υπάρχει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ και πρέπει να τηρείται», πρόσθεσε διευκρινίζοντας ότι αν ο Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Πούτιν, θα ήθελε να τονίσει «την ανάγκη της επιστροφής στην παρούσα συμφωνία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες τη Ρωσία ότι θα αντιμετωπίσει πρόσθετες κυρώσεις αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της να «αποσύρει τα στρατεύματά της και τον εξοπλισμό της» από τις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.

Οι Ομπάμα και Πούτιν είχαν σύντομη συνάντηση χθες στο Πεκίνο χωρίς να έχουν πραγματικά χρόνο να συζητήσουν. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν στις αρχές του Ιουνίου στη Γαλλία, στο περιθώριο των εορτασμών της 70ης επετείου της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία.

Διαβάστε επίσης:
Το κινεζικό «Σχέδιο Μάρσαλ»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης