Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και ο ομόλογός του της Κίνας θα έχουν συνάντηση μιας ώρας μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης σήμερα, μετά από την περιπολία πλοίου του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού μέσα στα όρια των 12 μιλίων γύρω από ένα τεχνητό νησί της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα που επέφερε την οργή του Πεκίνου.

Η συνάντηση, είπε αμερικανός αξιωματούχος, ήταν κοινή πρωτοβουλία του ναυάρχου Τζον Ρίτσαρντσον των ΗΠΑ και του ναυάρχου Γου Σενγκλί της Κίνας για να συζητήσουν τις πρόσφατες ναυτικές επιχειρήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα και τις ναυτικές σχέσεις των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι η τρίτη φορά που ανώτατοι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού και των δύο χωρών συναντώνται μέσω εικονοτηλεδιάσκεψης. Η περιπολία του USS Lassen τη Τρίτη ήταν η σημαντικότερη πρόκληση των ΗΠΑ για το όριο των 12 μιλίων που ισχυρίζεται η Κίνα ότι ισχύει γύρω από τα τεχνητά νησιά που έχει χτίσει στο αρχιπέλαγος Σπράτλι.

Στο μεταξύ, η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily ανέφερε ότι ο Ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στον Ειρηνικό Ωκεανό, θα επισκεφθεί το Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα. Απέδωσε την είδηση σε ανώνυμη πηγή και δεν έδωσε λεπτομέρειες, ενώ εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Κίνα αρνήθηκε να το σχολιάσει.
Ο Χάρις έχει ασκήσει δριμεία κριτική εναντίον της κατασκευής νησιών στην περιοχή Σπράτλι. Νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι η Κίνα χρησιμοποιούσε βυθοκόρους και οδοστρωτήρες για να κατασκευάσει έναν “μεγάλο τοίχο άμμου” στη Νότια Σινική Θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης