Συνάντηση με τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής του κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα έχει στις 16.00 το απόγευμα του Σαββάτου ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία των «Δημοκρατικών», στην οδό Σαντ΄ Αντρέα ντέλε Φράτε, κοντά στην πλατεία Πιάτσα ντι Σπάνια της Ρώμης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους Ιταλούς παρατηρητές, το κύριο θέμα συζήτησης θα είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με σημείο αναφοράς το εκλογικό σύστημα που ισχύει στην Ισπανία.

Έως τώρα ανάλογες συναντήσεις των εκάστοτε αρχηγών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της Ιταλίας είχαν πραγματοποιηθεί σε αίθουσες και γραφεία του Κοινοβουλίου. Ποτέ, όμως, σε κεντρικά γραφεία του ενός ή του άλλου κόμματος.

Όπως αναφέρει ο τηλεοπτικός όμιλος Μπερλουσκόνι, «οι εταίροι της κυβέρνησης Λέτα -ιδίως το μετριοπαθές κέντρο και η Νέα Κεντροδεξιά- ανησυχούν για τυχόν επίτευξη συμφωνίας του Ρέντσι με τον Μπερλουσκόνι. Φοβούνται ότι μπορεί να βρεθούν στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων, με εκλογικό νόμο που να ευνοεί μόνο τα μεγάλα κόμματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει να διαπιστωθεί αν η κίνηση αυτή του Ματέο Ρέντσι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, με αύξηση των πιθανοτήτων προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Δεν αποκλείεται, όμως, ο επικεφαλής των «Δημοκρατικών» να καταφέρει να μειώσει την όλη ένταση στο πολιτικό πεδίο: επίκεινται, πιθανώς, συναντήσεις με τους ιθύνοντες των υπόλοιπων κομμάτων, στις οποίες ενδέχεται να τους ζητήσει να πάρουν μέρος -με συγκεκριμένες προτάσεις- στη διαμόρφωση λύσης που να οδηγήσει στην υιοθέτηση νέου εκλογικού νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης