Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα δεχτεί την Παρασκευή στο Λευκό Οίκο τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ, τον Δαλάι Λάμα, σε μια συνάντηση που έρχεται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εγείρουν ανησυχίες για τις εντάσεις αλλά και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις θιβετιανές περιοχές της Κίνας.

«Ανησυχούμε για τις συνεχιζόμενες εντάσεις και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις περιοχές του Θιβέτ στην Κίνα», δήλωσε η Κάιτλιν Χάιντεν εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εμείς θα συνεχίσουμε να παροτρύνουμε την κινεζική κυβέρνηση να επαναλάβει τον διάλογο με τον Δαλάι Λάμα ή τους εκπροσώπους του, χωρίς προϋποθέσεις, ως μέσο για τη μείωση των εντάσεων», ανέφερε επίσης η δήλωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου η οποία ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γίνει στις 10 το πρωί ώρα Ουάσιγκτον (1500 GMT).

Η συνάντηση αυτή πάντως αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην Κίνα και θα δυσαρεστήσει σε μεγάλο βαθμό το Πεκίνο.

«Ο πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα ως ένα θρησκευτικό και πολιτιστικό ηγέτη διεθνώς σεβαστό», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Πάντως η προηγούμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών το 2011 είχε εξοργίσει το Πεκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης