Συνάντηση Ομπάμα και βασιλιά Σαουδικής Αραβίας με επίκεντρο τη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, 20:15
Συνάντηση Ομπάμα και βασιλιά Σαουδικής Αραβίας με επίκεντρο τη Συρία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που πραγματοποιεί το πρώτο του επίσημο ταξίδι στη Σαουδική Αραβία από το 2009, συναντήθηκε με τον βασιλιά της χώρας Αμπντάλα στο αγρόκτημά του βορειοανατολικά του Ριάντ.

Στην αμερικανική αποστολή παίρνουν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Σούζαν Ράις, ενώ στο πλευρό του βασιλιά Αμπντάλα βρίσκονταν αρκετοί πρίγκιπες.

Κανένας από τους ηγέτες δεν έκανε σχόλια στους δημοσιογράφους.

Όπως είχε δηλώσει νωρίτερα από το προεδρικό αεροσκάφος ο Μπεν Ρόουντς, αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ομπάμα, ο αμερικανός πρόεδρος θα συζητήσει με τον βασιλιά Αμπντάλα τρόπους να ενισχυθεί «πολιτικά και στρατιωτικά» η μετριοπαθής συριακή αντιπολίτευση.

Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί η Ουάσινγκτον να αλλάξει τη στάση της όσον αφορά την υποστήριξη που παρέχει στους σύρους εξεγερμένους. Η σουνιτική Σαουδική Αραβία υποστηρίζει τους εξεγερμένους στη μάχη τους να εκδιώξουν τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο υποστηρίζει το Ιράν, αντίπαλος του Ριάντ.

Ο Ρόουντς διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών «έχουν βελτιωθεί από το φθινόπωρο», κυρίως χάρη στην καλύτερη συνεργασία που έχει υπάρξει στο θέμα της συριακής κρίσης.

«Ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης» μεταξύ των δύο ηγετών θα είναι «ο τρόπος ενίσχυσης της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στο εσωτερικό της Συρίας πολιτικά και στρατιωτικά», προκειμένου «να υπάρξει αντίβαρο στον Άσαντ και επίσης να απομονωθούν οι εξτρεμιστικές οργανώσεις» στη Συρία, υπογράμμισε ο Ρόουντς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες πλέον βρίσκονται «σε στενή συνεργασία» στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της Συρίας.

Παρόλα αυτά απέφυγε να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες της εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ αναμένεται τελικά να εγκρίνουν την παροχή από τη Σαουδική Αραβία Manpads, δηλαδή φορητών πυραύλων εδάφους-αέρος, στους εξεγερμένους.

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στην παροχή τέτοιου είδους εξοπλισμού στους εξεγερμένους, καθώς φοβούνται ότι ενδέχεται να πέσουν στα λάθος χέρια.

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι ενδέχεται να υπάρξει κίνδυνος εξάπλωσης κάποιων τύπων όπλων, όπως τα Manpads, αν αυτά δοθούν στη Συρία και εξακολουθούμε να έχουμε τις ίδιες ανησυχίες», υπογράμμισε ο Ρόουντς.

Πάντως η Ουάσινγκτον Ποστ κάνει λόγο για περαιτέρω μυστική βοήθεια των σύρων εξεγερμένων από τις ΗΠΑ βάσει ενός σχεδίου που συζητείται με περιφερειακούς συμμάχους της Ουάσινγκτον, όπως η Σαουδική Αραβία.

Στο σχέδιο περιλαμβάνεται η εκπαίδευση από τη CIA περίπου 600 μελών της συριακής αντιπολίτευσης τον μήνα στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ. Αυτό σημαίνει ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των δυνάμεων που εκπαιδεύονται στην περιοχή.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014, 20:17