Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα μεταβεί στις 2 Ιανουαρίου στην Κολομβία, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε για να συζητήσουν σχετικά με τις εντάσεις στη σχέση ανάμεσα στη χώρα αυτή και τη γειτονική Βενεζουέλα.

Ο Kολομβιανός πρόεδρος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι οποίοι θα συναντηθούν στην Καρταχένα (βόρεια), θα επιδιώξουν να «συνεχίσουν την ενίσχυση της διμερούς σχέσης» και θα ανταλλάξουν απόψεις για «την κρίση που έχει προκληθεί από τη δικτατορία στη Βενεζουέλα», ανακοίνωσε η προεδρίας της Κολομβίας την Πέμπτη. Ο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, χαρακτηρίζει πάγια «δικτατορία» την αριστερή κυβέρνηση του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε από την πλευρά του ότι η Ουάσινγκτον και η Μπογοτά θα συζητήσουν για «την περιφερειακή κρίση που προκαλούν οι καταστροφικές πολιτικές του καθεστώτος (του προέδρου της Βενεζουέλας) Μαδούρο».

Η συνάντηση θα γίνει μερικές ημέρες αφού ο αρχηγός του Κράτους της Κολομβίας ζήτησε από τις χώρες που «υπερασπίζονται τη δημοκρατία» να μην αναγνωρίζουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Μαδούρο, ο οποίος ξεκινά τη 10η Ιανουαρίου δεύτερη εξαετή θητεία στην προεδρία της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του οποίου η χώρα βυθίστηκε στη χειρότερη οικονομική κρίση της πρόσφατης ιστορίας της, κέρδισε τις προεδρικές εκλογές της 20ής Μαΐου, που η αντιπολίτευση αμφισβήτησε. Το αποτέλεσμα δεν αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., αλλά και από τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, η Κολομβία έχει τεθεί επικεφαλής ενός μετώπου εναντίον του Καράκας. Οι σχέσεις των δύο χωρών της Λατινικής Αμερικής, που μοιράζονται σύνορα μήκους 2.200 χιλιομέτρων, έχουν πρακτικά ανασταλεί από τα μέσα του 2017.

Οι πρόσφατες απελάσεις διπλωματών και η παρουσία δύο ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στο έδαφος της Βενεζουέλας στις αρχές του Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων, ανέβασαν ακόμη περισσότερο την ένταση.

Ο Νικολάς Μαδούρο κατηγορεί την Κολομβία και την κυβέρνηση που θα αναλάβει σε μερικές ημέρες την εξουσία στη Βραζιλία υπό τον ακροδεξιό εκλεγμένο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου ότι συμμετέχουν ενεργά στα σχέδια των ΗΠΑ για την ανατροπή του. Η Μπογκοτά το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης