Με τον Μακαριότατο Μητροπολίτη του Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο συναντήθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός συνεχάρη τον προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας για την απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ο Μητροπολίτης Κιέβου ήταν ο φετινός τιμώμενος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η απονομή του βραβείου έγινε το Σάββατο από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος σε εκδήλωση στο Μανχάταν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πομπέο επαίνεσε τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας όλων των Ουκρανών χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο υπουργός και ο Μητροπολίτης μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην κατεχόμενη από την Ρωσία Κριμαία και στα τμήματα του Ντονμπάς που ελέγχονται από τη Ρωσία. Εξέφρασαν τη ελπίδα για μια διπλωματική διευθέτηση της σύρραξης που προκάλεσε η Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, τώρα στον έκτο της χρόνο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να θεραπευθούν οι πληγές του πολέμου και να ενισχυθεί η ενότητα».

Το Αθηναγόρειο Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθιερώθηκε με σκοπό να τιμήσει οργανισμούς ή μεμονωμένα άτομα που έχουν συμβάλει καθοριστικά στην προάσπιση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε λίγο πριν την απονομή του βραβείου ότι «ο Μακαριότατος Μητροπολίτης Επιφάνιος είναι αφοσιωμένος υπερασπιστής της θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς τα προνόμιά του αμφισβητούνται ή και ακόμα απορρίπτονται από μερικούς και τίθενται υπό τρομερή πίεση από άλλους. Ήδη στην Ουκρανία έχει επιδείξει Σολομώντεια σοφία, η οποία απαιτείτο για την ενότητα της Εκκλησίας και την καθιέρωσή της ως ένα αναπόσπαστο μέλος στην ομάδα των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης