Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα συναντήσει για πρώτη φορά τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραϊσί, στο περιθώριο περιφερειακής συνόδου κορυφής που διεξάγεται στο Ουζμπεκιστάν, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Κίνας CCTV, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Η Κίνα, η οποία ασκήσει κριτική όσον αφορά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο Ιράν, υπέγραψε τον Μάρτιο του 2021 στρατηγική συμφωνία διάρκειας 25 ετών με το Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πεκίνο επιδιώκει εδώ και καιρό να ενισχύσει τους δεσμούς του με την Τεχεράνη και ο Σι Τζινπίνγκ έχει περιγράψει το Ιράν ως «τον βασικό εταίρο της Κίνας στη Μέση Ανατολή» σε μια σπάνια επίσκεψή του στη χώρα το 2016.

Η πρώτη αυτή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν γίνεται την ώρα που οι συνομιλίες για μια πιθανή συμφωνία με στόχο να δοθεί τέλος στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη δείχνουν να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Από τον Απρίλιο του 2021, το Ιράν έχει δεσμευτεί σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ για την αναβίωση της συμφωνίας που συνήφθη το 2015 με τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ για τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με αντάλλαγμα άρση των διεθνών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή τινάχτηκε στον αέρα το 2018 μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ και την επαναφορά των κυρώσεων από τον τότε πρόεδρό τους Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο οδήγησε στην σταδιακή απομάκρυνση του Ιράν από τις υποχρεώσεις που απέρρεαν από αυτήν.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Εμπραχίμ Ραϊσί είχαν τηλεφωνική συνομιλία τον Ιούλιο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης