Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον συναντήθηκε σήμερα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου μία ημέρα αφού είχε συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίες επικεντρώθηκαν στην απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα που είχε συνάψει με τη Ρωσία.

Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο Σόιγκου τάχθηκε υπέρ ενός «πιο ενεργού διαλόγου» με τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σήμερα μεγάλο μέρος των προβλημάτων στον κόσμο μπορεί να διευθετηθεί χάρη στις κοινές μας προσπάθειες», εκτίμησε ο Ρώσος υπουργός.

«Αυτό αφορά τα στρατηγικά ζητήματα που συνδέονται με την αποτροπή χρήσης πυρηνικών όπλων αλλά φυσικά και με την επίλυση μεγάλων, μακροχρόνιων συγκρούσεων», διευκρίνισε.

Μετά τη συνάντηση του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου στις 16 Ιουλίου στο Ελσίνκι «παρατηρούμε ότι αποκαθίσταται σταδιακά ένας διμερής διάλογος», τόνισε ο Σόιγκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι πεπεισμένος ότι ακόμη και μικρά βήματα θα κάνουν καλό στις σχέσεις μας και στην ανοικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης», επεσήμανε, την ώρα που οι σχέσεις Μόσχας- Ουάσινγκτον βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και καιρό.

Από την πλευρά του ο Μπόλτον δήλωσε ότι μετέβη στη Μόσχα με «αποστολή» να «εμβαθύνει και να ενισχύσει τον διάλογο» με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Μπόλτον πραγματοποιείται μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ το Σάββατο ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς (INF), η οποία είχε συναφθεί με την πρώην ΕΣΣΔ το 1987.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου συζήτησε για την τύχη της INF με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες Δευτέρα και πέρασε «σχεδόν πέντε ώρες» με τον Νικολάι Πατρούσεφ, γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Μόσχα δεν παραβιάζει τη συνθήκη, τόνισε ο Μπόλτον μετά τις συναντήσεις.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης