«Πονοκέφαλος» τόσο για την Κύπρο όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν οι ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή, αλλά και το πώς τοποθετείται εκβιαστικά τόσο στο θέμα της ενέργειας όσο και στο Κυπριακό εν όψει της συνάντησης των Αναστασιάδη-Ακιντζί με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών. 

Η Ουάσινγκτον δεν κρύβει τις ανησυχίες της για την όλη συμπεριφορά της Τουρκίας, κάτι που φάνηκε και στη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόκειται για συνάντηση με ιδιαίτερη σημειολογική σημασία, καθώς είναι η δεύτερη σε έναν χρόνο και πραγματοποιείται λίγα 24ωρα μετά την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ατζέντα της συνάντησης Χριστοδουλίδη-Πομπέο κινήθηκε πάνω σε τρεις άξονες: α) στις διμερείς σχέσεις: προωθείται η συμφωνία στον τομέα της ασφάλειας με προγράμματα συνεργασίας ανάμεσα στην Κυπριακή Εθνική Φρουρά και την αμερικανική εθνοφρουρά (επίπεδο πολιτειών), έναρξη συζήτησης για κατάργηση της βίζας κ.λπ. β) στο Κυπριακό: ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ υπέρ της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θέλουν να δουν σύντομα εξελίξεις κάτι που μετέφεραν και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, γ) στα ενεργειακά/περιφερειακά: ξεκάθαρη η θέση των ΗΠΑ, την οποία μετέφεραν και προς τους Τούρκους συνομιλητές τους, ότι επενδύουν στην ενεργειακή προοπτική της περιοχής. Στα περιφερειακά σταθερή στήριξη.

Προβληματισμός υπάρχει και για τα μηνύματα που στέλνει η Άγκυρα μία εβδομάδα πριν από τη συνάντηση του Βερολίνου. Οι χθεσινές τοποθετήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδεικνύουν μια σαφή προσπάθεια από τουρκικής πλευράς να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνάντησης των δύο ηγετών με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμηνύσει πως δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με υφιστάμενους όρους στο Κυπριακό αποσκοπεί από τη μία να περιορίσει τις όποιες πιθανότητες επιτυχίας της συνάντησης στο Βερολίνο και από την άλλη να ξεκαθαρίσει πως μέχρι τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα δεν τίθεται θέμα πενταμερούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον αρνητικό ρόλο που έρχεται να παίξει η Τουρκία παραμονές της συνάντησης των τριών υπογράμμισε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με δήλωσή του που απαντά στον Τούρκο ΥΠΕΞ. Το «κλειδί», πλέον, βρίσκεται στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και στο πώς θα κινηθεί τόσο στο Βερολίνο όσο και στη συνέχεια.     

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης