Η αιγυπτιακή Εθνοσυνέλευση, η οποία διαλύθηκε στα μέσα Ιουνίου με δικαστική απόφαση, καλείται να συνεδριάσει το απόγευμα, μετά την απόφαση του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να την αποκαταστήσει.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Σαάντ αλ-Κατάτνι, συγκάλεσε τα μέλη της Κάτω Βουλής για τις 14.00 (τοπική ώρα). Όμως, το Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφαση του οποίου διαλύθηκε το Κοινοβούλιο λόγω νομικού κενού στον εκλογικό νόμο, απέρριψε χθες την απόφαση του Μόρσι για την αποκατάστασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι στο σύνολό τους τελεσίδικες και όλοι οι θεσμοί του κράτους υποχρεούνται να τις εφαρμόσουν» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Ο στρατός υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία της κυριαρχίας του νόμου και του Συντάγματος και δήλωσε πεπεισμένος ότι όλοι οι θεσμοί του κράτους θα σεβαστούν τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Μία εβδομάδα και πλέον μετά την παράδοση της εκτελεστικής εξουσίας από το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Μόρσι διέταξε, την Κυριακή, την ακύρωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καλώντας την Εθνοσυνέλευση, όπου οι ισλαμιστές διαθέτουν συντριπτική πλειονότητα, να συνεδριάσει εκ νέου και να ασκήσει τα προνόμιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης