Έκτακτη συνεδρίαση θα πραγματοποιήσουν σήμερα Δευτέρα οι υπουργοί Ενέργειας των 27 κρατών-μελών, καθώς η ΕΕ πασχίζει να καταλήξει σε ενιαία στάση αφού η Ρωσία διεμήνυσε πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες που αγοράζουν ρωσικό αέριο θα πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια, ειδάλλως θα δουν την παροχή να σταματά.

Η Μόσχα διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία και την Πολωνία την περασμένη εβδομάδα, αφού αρνήθηκαν να ικανοποιήσουν το αίτημά της να πληρώνουν το αέριο πρακτικά σε ρούβλια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σόφια και Βαρσοβία διαβεβαιώνουν πως σκόπευαν να σταματήσουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσα στη χρονιά και μπορούν να αντιμετωπίσουν τη διακοπή των παραδόσεων. Ωστόσο, η κίνηση της Μόσχας ήγειρε φόβους πως μπορεί και άλλες χώρες να βρεθούν αντιμέτωπες με παρόμοια μεταχείριση, ανάμεσά τους η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, που εξαρτάται από το ρωσικό αέριο.

Φόβοι για «ρωγμές» στο ενιαίο μέτωπο της ΕΕ

Οι εξελίξεις στο ζήτημα του φυσικού αερίου δεν αποκλείεται να προκαλέσουν ρωγμές στο μέχρι σήμερα ενιαίο μέτωπο της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, καθώς πολλές χώρες μέλη εκφράζουν αντίθετες απόψεις για το ποια είναι η σωστή πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεδομένου ότι πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες του τομέα της Ενέργειας πιέζονται χρονικά, καθώς έχουν προθεσμίες πληρωμής εντός του μήνα, οι κυβερνήσεις των χωρών μελών ζητούν πιεστικά να ξεκαθαριστεί το αν μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν αέριο με αυτόν τον τρόπο χωρίς να θεωρηθεί πως παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου υποχρεούνται στο εξής να καταθέτουν ευρώ ή δολάρια σε ειδικούς λογαριασμούς στην ιδιωτική ρωσική τράπεζα Gazprombank, η οποία εν συνεχεία θα μετατρέπει τα ποσά σε ρούβλια.

ΕΕ: Παραβίαση των κυρώσεων η όποια συμμόρφωση προς αυτή τη ρωσική απαίτηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τους 27 ότι η συμμόρφωση προς αυτή τη ρωσική απαίτηση θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ. Ωστόσο, πρότεινε μια παράκαμψη: οι εταιρείες να δηλώνουν πως εκτέλεσαν τις πληρωμές σε ευρώ, πριν από τη μετατροπή των καταβληθέντων ποσών σε ρούβλια.

Έτσι, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Πολωνία, Σλοβακία και άλλα κράτη μέλη ζήτησαν πιο σαφείς οδηγίες, με τις Βρυξέλλες να διαβεβαιώνουν πως τις ετοιμάζουν.

Η Ρωσία δεν βλέπει κανένα πρόβλημα

Η ρωσική κυβέρνηση επέμεινε την Παρασκευή πως δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την απαίτηση που πρόβαλε. Στο εξής θα θεωρεί ότι οι πληρωμές εκτελέστηκαν μόνον αφού το ξένο συνάλλαγμα μετατραπεί σε ρούβλια.

Ο «διχασμός» της ΕΕ και η οικονομική «ανάσα» των Ρώσων

Τη στιγμή που η Βουλγαρία και Πολωνία αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις της Ρωσίας, η Γερμανία μοιάζει να προτιμά τον μηχανισμό παράκαμψης των κυρώσεων που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να αφεθούν οι εταιρείες να πληρώνουν σε ρούβλια, ενώ η Ουγγαρία επίσης έχει καταστήσει σαφές πως σκοπεύει να ικανοποιήσει την απαίτηση της Μόσχας.

Οι πληρωμές σε ρούβλια θα βοηθήσουν τη Ρωσία να αμβλύνει τον αντίκτυπο των κυρώσεων. Τα έσοδά της από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων εξάλλου καλύπτουν εν μέρει το κόστος αυτής που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται πως έχουν πληρώσει 45 δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία για αέριο και πετρέλαιο αφότου τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε το Centre for Research on Energy and Clean Air («Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα»).

Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του αερίου και το 26% του πετρελαίου που εισάγει η ΕΕ. Αυτός ο βαθμός εξάρτησης ωθεί τη Γερμανία και άλλα κράτη να αντιστέκονται μέχρι τώρα στις εκκλήσεις να τερματιστούν μονομιάς οι εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων, εξαιτίας των πληγμάτων που θα υφίσταντο οι οικονομίες τους.

Η ΕΕ οδεύει στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έπειτα από συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη μέλη το σαββατοκύριακο ενόψει των συναντήσεων αυτής της εβδομάδας.

Μήνυμα συμμόρφωσης από τις ελληνικές εταιρείες

Η ελληννική κυβέρνηση από την πλευρά της αναμένει μια ενιαία ευρωπαϊκή στάση ως προς τις πληρωμές προς την Gazprom για την αγορά φυσικού αερίου και αποσαφήνιση του μοντέλου των πληρωμών που δεν παραβιάζει το πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Πηγές των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών που έχουν συναλλαγές με την ρωσική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου Gazprom εκπέμπουν μήνυμα συμμόρφωσης προς το πλαίσιο που θα θέσει η ΕΕ, επισημαίνουν ωστόσο την ανάγκη το πλαίσιο αυτό να αποσαφηνιστεί το συντομότερο και πάντως πριν από το τέλος Μαΐου οπότε προγραμματίζονται οι επόμενες πληρωμές προς τη ρωσική εταιρεία.

ΕΕ: Συζητήσεις για το 6ο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας

Οι πρεσβευτές θα διαπραγματευτούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασής τους την Τετάρτη το 6ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Μόσχας, το οποίο καταρτίζεται από την Κομισιόν.

Το πακέτο αναμένεται να στοχεύσει ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Κατά τις συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο, υπάρχει η σκέψη ότι πρέπει στο πακέτο αυτό των νέων κυρώσεων να εφαρμοστεί απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, όπως δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ μπόρεσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, αλλά άλλες, ιδιαίτερα πιο νότια μέλη, ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο στις τιμές.

Η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, φαινόταν να είναι πρόθυμη να σσταματήσει την εισαγωγή πετρελαίου το 2022, όμως χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούσαν να είναι επιφυλακτικές.

Άλλες χώρες της ΕΕ έχουν προτείνει την επιλογή ενός ανώτατου ορίου στην τιμή που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για το ρωσικό πετρέλαιο. Ωστόσο, αυτό θα τους ανάγκαζε υψηλότερες τιμές για προμήθειες από αλλού.

Επιπλέον πηγές προμήθειας φυσικού αερίου

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την ανάγκη να εξασφαλιστούν επειγόντως άλλες πηγές προμήθειας αερίου, πλην Ρωσίας, καθώς και να γεμίσουν οι αποθηκευτικές δεξαμενές, για να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα σοκ στην προσφορά.

Η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο ποικίλλει μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως εάν σταματούσαν ξάφνου οι εισαγωγές, πολλές χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα βυθίζονταν σε ύφεση και θα έβλεπαν εργοστάσια να κλείνουν.

Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξέφρασαν επιφυλάξεις το σαββατοκύριακο όσον αφορά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, είπαν οι διπλωματικές πηγές.

Εντός του μήνα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει σχέδιο για να τερματιστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας ως το 2027· στο πλαίσιο του σχεδίου, προβλέπεται η επέκταση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές και η ανακαίνιση κτιρίων ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο αποδοτικά.

Πληροφορίες: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης