Η κυβέρνηση των ΗΠΑ διακινδυνεύει μια σοβαρή επιδείνωση των σχέσεών της με τις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής εάν αναγνωρίσει τις επερχόμενες εκλογές στην Ονδούρα, δήλωσε ο Μάρκο Αουρέλιου Γκαρσία, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Βραζιλιάνου προέδρου Λούλα ντα Σίλβα.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αυτήν την Κυριακή, 29η Νοεμβρίου, δίνουν στο de facto καθεστώς που ανέλαβε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου και στον επικεφαλής του, Ρομπέρτο Μιτσελέτι, ελπίδες ότι θα τερματιστεί η διεθνής απομόνωση του, μετά την ανατροπή και τον διωγμό του προέδρου Μανουέλ Ζελάγια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον -η οποία είχε καταδικάσει φραστικά το πραξικόπημα- δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τη θέση της σχετικά με τις εκλογές.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε επιστολή του προς το Βραζιλιάνο ομόλογό του, άφησαν να εννοηθεί ότι θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της διαδικασίας, έστω κι αν δεν αποκαταστάθηκε στα καθήκοντά του ο Ζελάγια, όπως όριζε συμφωνία που διαπραγματεύτηκαν απεσταλμένοι του αμερικάνικου ΥΠΕΞ.

Η αναγνώριση του αποτελέσματος των εκλογών ισοδυναμεί με τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος στην περιφέρεια, όπου οι δημοκρατίες μόλις τώρα εδραιώνονται, σημείωσε ο Γκαρσία, εξηγώντας ότι δεν υφίστανται στην Ονδούρα οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. “Οι εκλογές φέρουν τα δακτυλικά αποτυπώματα του πραξικοπήματος”, υπογράμμισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος επεσήμανε ότι αν η Ουάσινγκτον επιμείνει στην αναγνώριση των εκλογών, πολλές χώρες θα προβούν σε αντίμετρα στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης