Στη σύλληψη ενός ακτιβιστή προχώρησαν τη Δευτέρα οι Αρχές της Ιορδανίας, ο οποίος είναι μέλος μιας οργάνωσης που ζητεί τον εκδημοκρατισμό της χώρας. Αυτή είναι η πέμπτη σύλληψη για… δυσφήμηση του μονάρχη Αμπντάλα Β’ μέσα σε μία εβδομάδα.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν ότι ο ακτιβιστής συνελήφθη στη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας στην πόλη Ταφίλεχ, 179 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Αμάν. Επρόκειτο για διαμαρτυρία εναντίον της κράτησης τεσσάρων ακτιβιστών με παρόμοιες κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακτιβιστές και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσαν ότι ο Κουσέιρ αλ Μουχέισαν προσήχθη ενώπιον στρατοδικείου για δυσφήμηση του βασιλιά και «υποκίνηση παράνομων πράξεων».

Ο ακτιβιστής Μοχάμεντ Κατάτσεχ είπε ότι άλλος ένας διαδηλωτής συνελήφθη, επίσης στην Ταφίλεχ. Έξι ακτιβιστές είχαν συλληφθεί στην πόλη της Νότιας Ιορδανίας έπειτα από επεισόδια την περασμένη εβδομάδα.

Η προσβολή του προσώπου του μονάρχη είναι ποινικό αδίκημα στην Ιορδανία και επισύρει ποινή έως και τρία χρόνια καταναγκαστικά έργα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι Αρχές της Ιορδανίας απελευθέρωσαν -μετά την απονομή χάριτος από το παλάτι- έναν νεαρό ακτιβιστή ο οποίος είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση τριών ετών, διότι είχε κάψει δημόσια μια φωτογραφία του μονάρχη.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης