Ένας Ιρανοαμερικανός συνελήφθη στις ΗΠΑ καθώς φέρεται ότι επιχείρησε να παραδώσει στο Ιράν «ευαίσθητα» στρατιωτικά έγγραφα που αφορούσαν το πρόγραμμα κατασκευής του μαχητικού F-35, του ακριβότερου αεροπλάνου στην ιστορία του Πενταγώνου, οπως έγινε γνωστό σήμερα από δικαστικές πηγές.

Ο Μοζαφάρ Χαζαΐ, 59 ετών, συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου στο αεροδρόμιο του Νιούαρκ, στο Νιου Τζέρσι, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση για την Τεχεράνη, μέσω Φραγκφούρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Κονέκτικατ, Στίβεν Ρέινολντς, ο Χαζαΐ ήθελε να παραδώσει στο Ιράν «έγγραφα που σχετίζονται με το πρόγραμμα του Joint Strike Fighter F-35 και των κινητήρων των μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία είχαν κλαπεί από τις αμυντικές βιομηχανίες όπου εργαζόταν».

Η υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο, όταν εντοπίστηκε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας ένα φορτίο που είχε στείλει ο Χαζαΐ από το Κονέκτικατ με προορισμό την πόλη Χαμαντάν, στο Ιράν. Τα δύο μεγάλα κιβώτια υποτίθεται ότι περιείχαν “οικιακό εξοπλισμό”. Εξετάζοντας το περιεχόμενό τους ωστόσο οι τελωνειακοί διαπίστωσαν ότι υπήρχαν μέσα «πολλά κουτιά εγγράφων, γεμάτα με τεχνικά εγχειρίδια», διαγράμματα και σχέδια του κινητήρα του καταδιωκτικού F-35.

Τα έγγραφα αυτά ανήκαν σε τρεις εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα κατασκευής των μαχητικών αεροσκαφών, όμως οι δικαστικές αρχές δεν διευκρίνισαν ποιες είναι αυτές. Είναι γνωστό ωστόσο ότι επικεφαλής του προγράμματος αυτού είναι ο κολοσσός της αεροναυπηγικής Lockheed Martin ενώ οι κινητήρες του αεροσκάφους κατασκευάζονται από την Pratt&Whitney.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χαζαΐ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης