Ένας διάσημος Βιετναμέζος μπλόγκερ συνελήφθη για τα άρθρα του εναντίον του κομμουνιστικού καθεστώτος του Ανόι, όπως έγινε σήμερα γνωστό από κρατικά ΜΜΕ, ενώ ορισμένες οργανώσεις έκαναν λόγο για ένα νέο κύμα καταστολής των διαφωνούντων.

Ο Τρουόνγκ Ντούι Νχατ συνελήφθη χθες στην κατοικία του στην πόλη Ντανάνγκ (Κεντρικό Βιετνάμ) και μεταφέρθηκε στο Ανόι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τουόι Τρε». Κατηγορείται ότι «καταχράστηκε δημοκρατικές ελευθερίες για να πλήξει τα συμφέροντα του κράτους», μια κατηγορία για την οποία προβλέπεται κάθειρξη επτά ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το μπλογκ του, «το οποίο προσφέρει μια εναλλακτική διάσταση» στις πληροφορίες του επίσημου Τύπου, του χάρισε μια κάποια αναγνωρισιμότητα και «προκάλεσε ζωηρές συζητήσεις», αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Θαν Νιέν». Το μπλογκ έχει τίτλο «Μια διαφορετική άποψη» και σ’ αυτό ο Νχατ δημοσίευε επικρίσεις και σχόλια για την κατάσταση της χώρας. Έως το 2011, πριν επικεντρωθεί στο μπλογκ του, εργαζόταν για τον επίσημο Τύπο. Ο ιστότοπος έπαψε να λειτουργεί.

Σε άρθρο που είχε δημοσιεύσει στα τέλη Απριλίου, ο Νχατ είχε ζητήσει την παραίτηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων. «Ήρθε η στιγμή για έναν νέο γενικό γραμματέα του Κόμματος και έναν νέο πρωθυπουργό, για να βγει η χώρα από τις οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες της» είχε γράψει.

Η σύλληψη του Νχατ είναι «ένα σκληρό πλήγμα για τη νεαρή δημοκρατία μας», έγραψε ένας σχολιαστής χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Ναμ Μο. «Ο Νχατ δεν θα είναι το μόνο θύμα αυτής της αυταρχικής κυβέρνησης, εκτός αν οι βιετναμέζοι μπλόγκερ ενωθούν» πρόσθεσε. Το κράτος διαχειρίζεται όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, στην οποία δικηγόροι, μπλόγκερ και ακτιβιστές συλλαμβάνονται τακτικά.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης