Την κοινή επιθυμία να οικοδομήσουν στρατιωτικές και εμπορικές σχέσεις εξέφρασαν ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι σε συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στον Λευκό Οίκο.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησαν τις συνομιλίες, η κα. Μέι είπε ότι το Λονδίνο εξετάζει το πώς θα επιτευχθεί μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και ότι στο Οβάλ Γραφείο συζητήθηκαν τα πρακτικά βήματα που μπορούν να γίνουν ώστε να καταστούν ευκολότερες οι εμπορικές συναλλαγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη στο ΝΑΤΟ, η πρωθυπουργός είπε ότι και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την αξία του και διατηρούν τη δέσμευσή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο πρόεδρος Τραμπ, είπε, υποσχέθηκε ότι «θα στηρίζει 100%» το ΝΑΤΟ, μολονότι το έχει επικρίνει πολλές φορές και πρόσφατα το χαρακτήρισε «παρωχημένο».

Πρόσθεσε όμως ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εξοπλιστεί ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει τον κυβερνοπόλεμο και ότι η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Συμμαχίας.

Στις επαφές που είχε με τον Τραμπ η κα. Μέι είπε ότι συζητήθηκε επίσης η καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου και τόνισε ότι εντείνονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών στον κυβερνοχώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η πρωθυπουργός είπε ότι πιστεύει πως θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι η Μόσχα να εφαρμόσει τις συνθήκες του Μινσκ.

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ της ίδιας και του προέδρου Τραμπ, η κα. Μέι είπε ότι «θα υπάρξουν φορές που θα διαφωνεί» μαζί του, όμως η ειδική σχέση των δύο χωρών σημαίνει ότι η συζήτηση είναι ανοιχτή και ειλικρινής. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν και ότι «ακούει τον πρόεδρο και ο πρόεδρος ακούει εμένα».

Η Τερέζα Μέι αποκάλυψε επίσης ότι η βασίλισσα Ελισάβετ προσκάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Βρετανία εντός του έτους και ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις με τη Μόσχα, αποφεύγοντας ωστόσο να επιβεβαιώσει εάν είναι έτοιμος να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως ελπίζει να έχει μια «φανταστική σχέση» με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθεί αυτό.

Επιπλέον τόνισε ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ως προς το Brexit, ο κ. Τραμπ εκτίμησε ότι θα είναι μια υπέροχη εμπειρία για τη Βρετανία, καθώς θα της ανοίξει πόρτες για νέες εμπορικές συμφωνίες.

Δείτε εικόνες από τη συνάντηση των δύο ηγετών στον Λευκό Οίκο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης