Συναγερμό έχει προκαλέσει η είδηση πως ένα Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, συνετρίβη στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στην πόλη Ντιν (Digne).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Airbus A320 της εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, συνετρίβη στις Γαλλικές Άλπεις, κοντά στην πόλη ΝτινΜέσα στο αεροπλάνο βρίσκονταν 144 επιβάτες και έξι μέλη πλήρωμα. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας προς το Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Καταλονίας στις 10.55 το πρωί, ώρα Ελλάδας και στις 11.47 εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Εμπειρογνώμονες αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η συντριβή να οφείλεται σε τεχνικό λάθος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κάθετη πτώση του αεροσκάφους από ύψος 3.500 ποδιών.

Αν και αρχικά υπήρχαν πληροφορίες για 148 επιβαίνοντες, η Germanwings επιβεβαίωσε μέσω ανακοίνωσή της στο Facebook ότι συνολικά 150 άνθρωποι βρίσκονταν στο εσωτερικό του μοιραίου αεροπλάνου, μεταξύ αυτών και 16 μαθητές και 2 βρέφη.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε πως συντρίμμια του Airbus βρέθηκαν κοντά στο χωριό Μπαρσελονέτ, περίπου 100 χλμ. βόρεια της Νίκαιας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πτώματα των θυμάτων μεταφέρονται σε αυτοσχέδιο νεκροτομείο το οποίο δημιουργήθηκε εκτάκτως σε κτήριο γυμνασίου στο χωριό Σεν Λεζ Αλπ.

Oι περισσότεροι επιβάτες είναι Γερμανοί, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Στο αεροσκάφος επέβαιναν και 45 Ισπανοί υπήκοοι, σύμφωνα με τις γαλλικές Αρχές.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα «Le Monde» πρόκειται για το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα σε γαλλικό έδαφος από το 1981 όταν 180 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από δυστύχημα κοντά στην περιοχή Ajaccio.

Εμπειρογνώμονας δήλωσε στο BFM TV ότι το αεροπλάνο πετούσε πολύ χαμηλά, γεγονός που δείχνει ότι οι πιλότοι επιχείρησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μόνοι τους πριν στείλουν το μήνυμα, οπότε φαίνεται πως είχαν ήδη χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή βρίσκεται χιονοδρομικό κέντρο, ενώ οι σκιέρ ανέφεραν ότι άκουσαν ένα δυνατό βόμβο και είδαν πυκνούς καπνούς θεωρώντας ότι πρόκειται για στρατιωτικές ασκήσεις.

Φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της συντριβής

Πληροφορίες αναφέρουν πως το αεροσκάφος έπεσε μέσα σε χρόνο 9 λεπτών από τα 31.000 πόδια.

Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης ότι βρέθηκε ένα από τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους.

«Ένα μαύρο κουτί που βρήκαμε λίγες ώρες μετά τη συντριβή θα εξεταστεί αμέσως ώστε οι έρευνες να προχωρήσουν γρήγορα», είπε ο Καζνέβ από το Σεν-λεζ- Αλπ, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από το σημείο της συντριβής, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το σημείο της συντριβής θα αποκλειστεί ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες διάσωσης θα μπορούν να εισέρχονται πιο εύκολα στην περιοχή.

Με νέα δήλωσή του, λίγο μετά τις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), ο κ. Καζνέβ γνωστοποίησε ότι οι έρευνες για την ανεύρεση των σορών των επιβατών διακόπτονται και θα αρχίσουν ξανά το πρωί της Τετάρτης.



Μονάδες έκτακτης ανάγκης έχουν σπεύσει ήδη στο σημείο της συντριβής

Σωστικά συνεργεία κοντά στο σημείο της συντριβής

Το σημείο της συντριβής - Εικόνα από ελικόπτερο που συμμετέχει στις έρευνες


3D απεικόνιση της συντριβής

Όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία, το αεροσκάφος έφτασε τα 38.000 πόδια με ταχύτητα 532mph και λίγα λεπτά αργότερα εμφανίζεται να χάνει απότομα ύψος και βρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα στα 6,800 πόδια με ταχύτητα 434mph.

Συγγενείς των θυμάτων στα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και του Ντίσελντορφ

Στα αεροδρόμια της Βαρκελώνης και του Ντίσελντορφ σπεύδουν οι συγγενείς των 150 επιβαινόντων του Airbas Α3220 το οποίο συνετρίβη στις Γαλλικές Αλπεις, οι οποίοι προσπαθούν απεγνωσμένα να μάθουν λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα.

Μηδαμινές ελπίδες για επιζώντες – Δηλώσεις Φρανσουά Ολάντ – Στον τόπο της τραγωδίας η Μέρκελ

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την απαισιοδοξία του για τον εντοπισμό επιζώντων, λέγοντας πως «με βάση τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα, εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρχουν επιζώντες». Ο Φρανσουά Ολάντ πρόσθεσε ότι είναι πολύ δύσκολή η πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

Ο Φρανσουά Ολάντ ενημέρωσε για τις εξελίξεις την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο, με τον οποίο είχε προγραμματισμένη συνάντηση στο προεδρικό μέγαρο.

Η κ. Μέρκελ ακύρωσε τις προγραμματισμένες της δραστηριότητες για να ασχοληθεί με το ζήτημα και  δήλωσε  «συγκλονισμένη» από την αεροπορική τραγωδία. Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί την Τετάρτη στον τόπο της τραγωδίας, καθώς επίσης ότι οι τρεις χώρες – Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία – συμφώνησαν να συνεργαστούν για να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έκανε λόγο για «τραγωδία» και σημείωσε ότι γαλλικές, ισπανικές και γερμανικές αρχές εργάζονται από κοινού για τη διερεύνηση των αιτιών της συντριβής. Ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το σημερινό του πρόγραμμα και ότι θα αναθέσει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης την δημιουργία μιας oμάδας αντιμετώπισης κρίσεων.

«Σε αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους αυτούς που οι συγγενείς τους είναι μεταξύ των επιβατών ή των μελών του πληρώματος», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Εκπρόσωπος της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης δήλωσε πως με το μοιραίο αεροπλάνο ταξίδευαν 45 άνθρωποι με ισπανικά ονόματα.

Στο τόπο του δυστυχήματος βρίσκεται μεγάλη ομάδα διασωστών, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ, ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντόμπριντ και ο γερμανός πρεσβευτής στο Παρίσι.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς τόνισε ότι «δυστυχώς οι 142 έως 150 επιβάτες της πτήσης, δεδομένων των συνθηκών του δυστυχήματος, είναι πιθανότατα νεκροί». «Τα αίτια της συντριβής είναι προς το παρόν άγνωστα» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Οι γαλλικές αρχές έχουν ήδη ενεργοποιήσει διυπουργική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων για τον καλύτερο συντονισμό των επιχειρήσεων στην περιοχή του δυστυχήματος.

H ανακοίνωση της Lufthansa

Η Lufthansa και η Germanwings εγκατέστησαν την τηλεφωνική γραμμή 0800 1133 5577 (χωρίς χρέωση) στην οποία μπορούν να επικοινωνούν οι συγγενείς των επιβατών προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες.

Το προσωπικό της Germanwings και της Lufthansa εκφράζει τη θλίψη του και οι σκέψεις τους και οι προσευχές τους στρέφονται στους συγγενείς και φίλους των επιβατών και του πληρώματος.


To tweet της Lufthansa για τη συντριβή του αεροσκάφους

Τόσο η εταιρεία όσο και η μητρική της, Lufthansa, άλλαξαν το χρώμα του λογότυπού τους σε γκρι στο διαδίκτυο, σε ένδειξη πένθους για τα θύματα.

To Α320 που συνετρίβη ήταν ηλικίας 24 ετών και περιλαμβανόταν από το 1991 στον στόλο της Germanwings, σύμφωνα με την ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών airfleets.net. Η Germanwings είναι η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία του ομίλου της Lufthansa.


To δρομολόγιο της πτήσης


Το δρομολόγιο της πτήσης και το σημείο της συντριβής


To σημείο της συντριβής του Airbus A320


Το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους

Ποια είναι η Germanwings

– Πρόκειται για αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που ιδρύθηκε το 2002 και ανήκει εξολοκλήρου στην Lufthansa.

– Είναι δημοφιλής στους Γερμανούς και ταξιδεύει σε θέρετρα της Μεσογείου.

– O όμιλος Lufthansa ανακοίνωσε φέτος τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να την αντικαταστήσει με την Eurowings.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα – Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης